Toplumsal hayat iş bölümüne konu olduktan yani devlet düzenine geçildikten sonra mevzuat veya hukuki düzenleme, devlet yönetiminde en yaygın kullanılan siyasi araç olmuştur. Hukukun normatif yönünü oluşturan düzenlemeler ile, toplumsal düzenin, kamu güvenliğinin ve sağlığının korunması, temel hakların ve özgürlüklerin güvenceye alınması, adaletin gerçekleşmesi sağlanır ve ekonomik hayata müdahale edilir.
Kanunların ve diğer düzenleyici işlemlerin kalitesi; karar alma sürecinde etkin sivil bir katılımı da içeren DEA Raporunun varlığının yanı sıra, maddi içeriği bakımından genel hukuk ilkelerine uygun olup olmadıklarına, zıt yararlar arasında denge kurup kurmadıklarına, hakları ve menfaatleri adalete uygun dağıtıp dağıtmadıklarına, ihtiyaçları karşılayıp karşılamadıklarına bağlı olup; ayrıca, düzenleme tekniği, tutarlılık, etkililik, belirlilik, sadelik, anlaşılırlık, ulaşılabilirlik ve incelenebilirlik yönlerinden de değerlendirilmesi gerekir.
Bu ilkeler doğrultusunda düzenleme önerilerinin hazırlanması ve düzenleme hazırlama süreçlerinin iyileştirilmesi için farkındalık yaratılması, düzenlemelerin kalitesinin yükseltilmesinde süreklilik sağlayacaktır. Bu nedenle kitapta; gerekli temel hukuk bilgisi yanında, hukuki düzenleme ya da norm koyma tekniği bütün yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır.