Yükseköğretim ile ilgili yasal düzenlemelerin yürürlüğe girişi çeyrek yüzyıllık bir geçmişe dayanmakta ise de, hayli teknik sayılabilecek bir karakteri haiz olmaları ve oldukça sık değişikliklere maruz kalmaları nedeniyle uygulanmalarında ciddi tereddüt ve sorunlar bulunmaktadır. Bunda, anılan kuralların sayıca fazla olmasının da bir etken olduğu söylenebilir.
Oysa yükseköğretim gibi bir alanda gerek ilgili düzenlemelerin bizatihi kendisinden ve gerekse bunların uygulanmasından kaynaklanabilecek muhtemel hukuka aykırılık riskinin "sıfır"a indirilmesi gerekir.
Sorunun birinci kısmı kural koyma mevkiinde olan makamları ilgilendirmekte ise de, ikinci kısmının konulan kuralları uygulama mevkiinde olan kişi ve/veya makamları ilgilendirdiği açıktır. Dolayısıyla, konulan kurallar kadar onların doğru bir şekilde uygulanması da önemlidir.
Mevzuat hükümlerinin yorum ve uygulanmasında birlik ve uyum sağlanması ve uygulamada içine düşülebilecek hataların asgariye indirilebilmesinin yolu ise, gerçekleşen yasal değişikliklerin süratle izlenmesinden ve yargı yerlerinin söz konusu kurallara ilişkin olarak verdiği karar ve/veya içtihatların bilinmesinden geçmektedir.
Yükseköğretim ile ilgili mevzuatı en son değişiklikleriyle birlikte derli toplu bir biçimde sunmayı amaçlayan bu çalışma, Danıştay'ın emsal karar özetlerinin ilgili maddelere işlenmesi suretiyle kendi alanında ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. (Önsöz)