Şekiller ve Tablolar Listesi
17
İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE İŞLETME BİLİMİNİN KAPSAMI
A. İŞLETMECİLİĞİN GELİŞİMİ VE ESASLARI
23
1. İşletmeciliğin Tarihsel Gelişimi
23
2. İşletmeciliğin Esasları
29
B. İŞLETME BİLİMİNİN KONUSU VE KAPSAMI
30
1. İşletme Biliminin Konusu ve Kapsamı
30
2. İşletme Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisi
33
İŞLETMECİLİK VE TEMEL KAVRAMLAR
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK
39
2. İşletmecilik Kavramı
43
3. Girişim ve Girişimcilik
43
4. Girişimci ve Yönetici
46
B. İŞLETME EKONOMİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE EKONOMİK SİSTEMLER
47
1. İşletme Ekonomisinde Temel Kavramlar
47
2. Paranın Kısa Tarihçesi
53
3. Ekonomik Sistemler ve Piyasa Çeşitleri
54
3.1. Ekonomik Sistemler
54
İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE AMAÇLARI
A. İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE ÇEVRESEL BELİRSİZLİK
63
2.1. İşletme İçi Çevre (Kontrol Edilebilir Çevre)
68
2.4. Uluslararası Çevre
71
3. Çevresel Belirsizlik
72
4. İşletmenin Çevre Uyumu
73
5. Küresel Rekabet ve Değişen Pazarlar
75
B. İŞLETMENİN AMAÇLARI
76
1. İşletmenin Amaçları
76
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme
77
1.2. Topluma Hizmet Sunma
78
1.5. Ömrünü Sürekli Kılma
80
2. İşletme Kurma Nedenleri
80
C. İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI
81
1. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları
81
2. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları
83
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini
89
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi
92
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları
94
2.3. Fizibilite Raporu
99
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi
101
2.5. Uygulama ve Denetim
101
2.6. Fizibilite Raporu Örneği
101
3. Kuruluş Dosyası Hazırlama
105
KURULUŞ YERİ SEÇİMİ VE DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
117
1. Kuruluş Yeri Kavramı
117
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları
119
3. Kuruluş Yeri Faktörleri
119
4. En Uygun Kuruluş Yeri
124
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)
125
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)
126
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)
127
8. İş Geliştirme Merkezleri
128
B. KURULUŞ YERİ DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
129
1. Faktörlerin Karşılaştırılması Yöntemi
129
KAPASİTE PLANLAMA VE BÜYÜME
A. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ
139
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite
141
2.2. Normal (Pratik) Kapasite
141
2.3. Zorlanmış Kapasite
141
2.4. Gerçek (Fiili) Kapasite
142
2.5. Atıl (Boş) Kapasite
142
3. Kapasite Kullanımı
143
3.1. Kapasite Kullanım Sorunları
144
3.2. Kapasite Kullanımının İyileştirilmesi
146
4. Ölçek ve Optimum Kapasite
149
5. Başabaş Noktası Analizi
151
6. Kapasiteyi Etkileyen Faktörler
152
B. İŞLETMELERDE BÜYÜME
154
1. Yatay ve Dikey Büyüme
155
2. İşletme İçi ve İşletme Dışı Büyüme
155
4. İşletme Büyümesinde Bisiklet Teorisi
157
5. İşletme Büyümesinde Kartopu Teorisi
158
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI VE İŞLETME BİRLEŞMELERİ
A. HUKUKİ YAPISINA GÖRE İŞLETMELER
165
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı
167
2.2. Ticaret Şirketleri/Ortaklığı
169
2.2.1. Şahıs Şirketleri
170
2.2.1.1. Kollektif Şirket
170
2.2.1.2. Komandit Şirket
171
2.2.2. Sermaye Şirketleri
171
2.2.2.1. Anonim Şirket
172
2.2.2.2. Limited Şirket
173
2.2.2.3. Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket
173
B. İŞLETME BİRLEŞMELERİ
175
1. Bağımsızlığın Korunduğu Birlikler
177
2. Bağımsızlığın Kaybedildiği Birlikler
178
BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETME TÜRLERİ
A. BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER
185
1. İşletme Sınıflandırmasının Nedenleri
185
2. Büyüklük Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler
186
3. Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri
189
3.1. Büyük İşletmeler
193
3.2. Orta Büyüklükte İşletmeler
194
3.3. Küçük İşletmeler
195
3.4. Mikro İşletmeler
196
B. DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER
196
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler
197
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler
197
2.1. Özel Mülkiyet İşletmeleri
198
2.2. Kamu İşletmeleri
198
2.2.1. Özel Bütçeli Devlet İşletmeleri
199
2.2.2. Döner Sermayeli İşletmeler
199
2.2.3. Yerel Yönetim İşletmeleri
199
2.2.4. Kamu İktisadi Teşebbüsleri
199
2.3. Karma İşletmeler
200
2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler
200
2.5. Çok Uluslu İşletmeler
201
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler
201
A. YÖNETİMİN KAPSAMI VE İŞLEVLERİ
207
1. Yönetim Kavramı ve Kapsamı
207
2. Yönetimde Bazı Önemli Kavramlar
209
3. Yönetimin Fonksiyonları
210
3.1. Planlama Fonksiyonu
211
3.1.1. Planlamanın Aşamaları
212
3.1.2.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar
214
3.1.2.2. Niteliklerine Göre Planlar
214
3.1.2.3. Sürelerine Göre Planlar
215
3.2. Örgütleme İşlevi
215
3.2.1. Örgüt ve Örgütleme
216
3.2.2. Örgütlemenin Aşamaları
217
3.3. Kadrolama İşlevi
218
3.4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi
219
3.4.1. Koordinasyonun Tanımı ve İlkeleri
219
3.4.2. Koordinasyon Teknikleri
221
3.6.1. Denetimin Amacı ve Önemi
224
3.6.2. Denetimin Faktörleri ve Etkin Bir Denetim Sürecinin Özellikleri
225
B. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (İKY)
226
1. İnsan Kaynakları Planlaması
226
2. İşe Alma ve Eğitim
227
3. İş Analizi ve Performans Değerleme
228
4. İşgören Performansı
229
5. Ödüllendirme ve Ücretlendirme
230
A. ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROL
239
2. Üretimin Dinamik Yapısı
242
3.1.1. Akış veya Proses Üretimi
244
3.2.1. Proje Tipi Üretim
245
3.2.3. Sipariş Usulü Üretimi
245
6. Stok Kontrol Yöntemleri
250
6.1. Gözle Kontrol Yöntemi
250
6.2. Çift Kutu Yöntemi
250
6.3. Optimum Raf Yöntemi
251
6.5. Minimum Stok Kontrol Yöntemi
253
6.6. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi
255
B. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) VE TOPLAM KALİTE KONTROLÜ (TKK)
256
1. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Kavramı
257
2. TKY’nin Amacı ve İlkeleri
258
4. TKY Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar
260
5. Kalite Kontrol Kavramı
261
6. Kalite Kontrolün Amacı
262
7. Toplam Kalite Kontrol (TKK)
262
2. Pazarlama Araştırması
270
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi
273
4. Pazarlamanın Çevresi
276
5. Doğrudan Pazarlama
278
6. Elektronik Ticaret
278
6.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)
280
6.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)
281
7. Pazarlamada Etik ve Tüketici Hakları
283
B. PAZARLAMA KARMASI (BİLEŞENLERİ)
285
4.2. Halkla İlişkiler
298
4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)
301
5. Satış ve Satış Sonrası Hizmetler
302
MUHASEBE VE FİNANSMAN İŞLEVİ
1. Muhasebe ve Hesap Kavramı
309
3. Muhasebe Belgeleri ve Tutulacak Defterler
311
3.1. Muhasebede Kullanılan Belgeler
311
3.2. Muhasebede Tutulan Defterler
312
1. Finansman Kavramı ve Önemi
316
2. Finansman İşlevinin Kapsamı ve Amacı
318
3. Finansman Aracı Olarak Sermaye
319
4. Borcun Kaldıraç Etkisi
321
5. Finansal Göstergeler
321
6. Finansman Kaynakları
324
LOJİSTİK İŞLEVİ VE DİĞER İŞLEVLER
1. Lojistik ve Tedarik Zinciri
332
2. Tedarik Zinciri (TZ) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY)
334
3. Lojistik ve Lojistik Yönetimi
336
4. Lojistik İşlemleri
339
5. Lojistik İşlevinin İşletmelerde Yeri ve Önemi
340
6. Lojistik İşlevinin İşletmelere Yararları
343
B. HALKLA İLİŞKİLER VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVLERİ
346
1. Halkla İlişkiler İşlevi
346
İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA
A. İŞLETME PERFORMANSI VE STRATEJİK PLANLAMA
353
1. Performans Kavramı ve İşletme Performansı
353
2. Stratejik Planlama
355
2.1. Strateji ve İlgili Kavramlar
355
2.2. Stratejik Planlama Kavramı
358
2.3. Stratejik Planlama Süreci
359
B. İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE İŞLETME PERFORMANSI ÖLÇEĞİ
362
1. İşletme Performansının Belirlenmesi
362
2. İşletme Performansı Ölçeği
363
Şekiller ve Tablolar Listesi
Şekil 2.1. Piyasa Şekilleri
58
Şekil 3.1. Sistemin İşleyişi
64
Şekil 3.2. İşletmenin Temel İş Süreci
65
Şekil 3.3. Ekonomik Sistemin İşleyişi
66
Şekil 4.1. Yatırım Projesi Aşamaları
96
Şekil 6.1. Kapasite Türleri
143
Şekil 6.2. Başabaş Noktası Analizi
151
Şekil 7.1. İşletmelerin Hukuki Yapısı
166
Şekil 10.1. Üretim İşleminin Yapısı ve Elemanları
240
Şekil 10.2. Üretim Süreci (Prosesi)
241
Şekil 10.3. ABC Stok Kontrol Yöntemi
252
Şekil 10.4. Minimum Stok Kontrol Yönteminin İşleyişi
254
Şekil 11.1. Tüketiciler pazarı, Örgütsel Pazarlar, Faktör Pazarı ve Uluslararası Pazar
275
Şekil 11.2. Kontrol Edilemeyen Çevre Değişkenleri ve Pazarlama Karması
277
Şekil 11.3. Alternatif Dağıtım Kanalları
293
Şekil 11.4. Etkilenmede Beş Aşama
296
Şekil 11.5. Reklam Miktarı–Satış İlişkisi
297
Şekil 12.1. Örnek Bilanço
314
Şekil 12.2. Örnek Gelir Tablosu
315
Şekil 13.1. Lojistik ve TZY Gelişim Süreci
333
Şekil 13.2. Etkileşimli Tedarik Zinciri
335
Şekil 13.3. Lojistik Yönetimi
337
Şekil 13.4. Entegre Lojistik Sistemi
338
Şekil 14.1. Stratejik Planlama Süreci
360
Tablo 5.1. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Ağırlıklarına Göre Değerlendirilmesi
130
Tablo 5.2. Alternatif Kuruluş Yerlerinin Faktör Maliyetlerine Göre Değerlendirilmesi
132
Tablo 5.3. Girişimcilikte Buzdağı Teorisi
134