Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş Amos Uygulamaları Doç. Dr. Nuray Bayram  - Kitap

Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş

Amos Uygulamaları

1. Baskı, 
Eylül 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
162
Barkod:
9789758606894
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
220,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Yapısal Eşitlik Modellemesinin giriş düzeyinde ele alındığı bu kitap, araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda Yapısal Eşitlik Modellemesinin AMOS programı yardımı ile nasıl gerçekleştireceğini ve sonuçların nasıl yorumlanacağını açıklamak amacıyla hazırlanmıştır.
Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) sosyal bilimler alanında karmaşık ilişkileri modelleme yöntemi olarak 1980’lerin sonlarına doğru ortaya çıkmış ve fen ile sağlık bilimlerinde de yararlı bir araç olarak özellikle son yıllarda konuya ait bilgisayar programlarının çoğalmasından dolayı giderek yaygın kullanım olanağı elde etmiştir.
Yapısal eşitlik modellerinin bilimsel çalışmalarda çok yaygın kullanılıyor olmasının temel nedeni, verilen bir modeldeki gözlenen değişkenlere ilişkin ölçüm hatalarını açıkça hesaba katan bir yöntem olmasından kaynaklanmaktadır. Ölçüm hatalarının üstesinden gelmesinin yanı sıra yapısal eşitlik modelleri ayrıca araştırmacıların çok değişkenli kompleks modeller geliştirmesi, tahmin etmesi ve test etmesine de olanak sağlamakta ve verilen modeldeki değişkenlerin direkt ve dolaylı etkilerini de dikkate almaktadır. Bu çalışmada, Yapısal Eşitlik Modellemesinde verilerin analiz edilmesinde yaygın olarak kullanılan AMOS (Analysis of MOment Structures) bilgisayar programından yararlanılmıştır.
Kitap yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yapısal eşitlik modellemesi ile ilgili olan temel kavramlara yer verilmiş, ikinci bölümde ise AMOS programına giriş yapılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesinin ele alındığı üçüncü bölümde gözlenen değişkenler ile yol analizi, doğrulayıcı faktör analizi, ölçüm modeli – yapısal eşitlikler ve yapısal eşitlik modelleri anlatılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesinin adımları ve varsayımları dördündü bölümde, model uyum iyiliğinin değerlendirilmesi ise beşinci bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın altıncı bölümünde AMOS programında ölçüm modelleri ve uygulamasına yer verilmiştir. Uygulamalar başlığı ile ele alınan yedinci bölümde ise ilk beş bölümde anlatılan teorik bilgiler üzerine gerçek veriler ile uygulamalar yapılmıştır. (Önsöz’den)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Temel Kavramlar
.
Amos Programına Giriş
.
Yapısal Eşitlik Modellemesi
.
Yapısal Eşitlik Modellemesinin Varsayımları ve Adımları
.
Model Uyumunun Değerlendirilmesi...
Kitapla İlgili Kategoriler
Yorumlar