Çalışmanın odak noktasını kadınlar ve aile bireyleri üzerindeki baskı ve şiddetin azaltılması ile ülkemizdeki ve dünyadaki bir takım hukuki düzenlemelerin kapsamı oluşturmaktadır.
Ayrıca, ailenin, huzurlu bir şekilde devamlılığının sağlanması bakımından genel hükümler çerçevesinde; özel olarak bireylerin kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetten etkin şekilde korunması bakımından ise 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde devlet tarafından ailenin iç işleyişine müdahale imkanının tanındığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bakımdan çalışma dört bölümden oluşmaktadır.
İlk bölüm 6284 sayılı Kanunun amacı, kapsamı, uygulama şartları ve kadının ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin temel kavramlar olan aile, aile bireyleri, şiddet, tedbir kavramlarının yanı sıra toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, ev içi şiddet, kadına yönelik şiddet kavramları açıklanmaya ça¬lışılmıştır. Kadına yönelik şiddetin nedenleri ve sonuçları özellikle sayısal verilere dayanılarak anlatılırken, ülkemizde ve tüm dünyada ortak olarak kabul edilen şiddetin türleri ile faili ve mağdurları da tespit edilmiştir.
İkinci bölüm de ise 6284 sayılı Kanunun uygulamasında temel alınan ilkelere yer verilerek, ulusal düzenlemeler arasından bu ilkelerin esas alındığı Anayasa ve TMK hükümleri ile uluslararası sözleşmeler arasından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri ve CEDAW hükümleri değerlendirilmiştir. Kanun maddelerinin neredeyse birebir aynı olduğu ve Kanun hazırlanırken özellikle dikkate alınan İstanbul Sözleşmesi hükümleri de ayrıca ve ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Çalışmanın üçüncü bölümünde, kadının ve aile bireylerinin korun¬ması bakımından 6284 sayılı Kanunda öngörülen koruyucu ve önleyici tedbirlerle, bu tedbirleri almaya yetkili makamlar tespit edilmiştir.
Dördüncü bölümde, 6284 sayılı Kanunun uygulanma usulü özellikle tedbir kararının verilmesi, ihbar ve başvuruların değerlendirilmesi ile tedbir kararlarına yapılacak itirazların usulü, zorlama hapsi ve ŞÖNİM tarafından veri¬lecek destek hizmetleri kapsamında incelenerek, 6284 sayılı Kanun, 4320 sayılı Kanun ile karşılaştırılmıştır.