19.yüzyıl Batılı devletler açısından her alanda çalkantılı bir dönem olmuştur. Yaşanan bu çalkantılı dönemin temel nedeni güçlü devletlerarasında görülen siyasi, ekonomik ve ticari sorunlardır. Bu sorunları hukukî yönden bir temele oturtup, çözüm bulmak ve uluslararası bir sisteme bağlamak amacıyla “Parlamentolararası Birlik” fikrinin gündeme getirilmesi sağlanmıştır. Bunun sonucunda bu birliğin ortaya çıkması için devletler tarafından girişimde bulunulmuştu.
Çalışmamızın konusu olan, barış konferanslarını düzenleyen “Parlamentolararası Birlik” uluslararası barışı sağlama ve silahlanma yarışını durdurma amacıyla, Avrupa Parlamenterleri tarafından kurulmuştur. Çalışmada “Parlamentolararası Birlik”in kuruluşunu, 1899 tarihine kadar olan çalışmalarını, özel bir birlik olarak kurulan Parlamentolararası Birlik’in devletler bünyesine alınarak nasıl resmileştirildiği hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmamızın amacı, 19.yy. sonları ve 20.yy. başlarında Avrupa ve Osmanlı tarihini farklı bir açıdan, uluslararası barış çabalarıyla kurulan Parlamentolararası Birliğin çalışmalarıyla incelemek ve Osmanlı Devleti’ne bu dönemde nasıl bakıldığını, dış ilişkilerde,Osmanlı Devleti’nin uluslararası alanda yerinin ne olduğunu saptamak olmuştur.