İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesinin hazırlattığı bu eser, 7 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen "DİSİPLİNLER ARASI VE CEZA HUKUKU BOYUTLARIYLA UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI VE TİCARETİYLE MÜCADELE" Sempozyumunda sunulan tebliğlerden oluşmaktadır.
Uyuşturucu sorunu toplumları ve özelliklede çocukları, gençleri derinden etkileyen bir olgudur. İşin ilginç yanı, toplumları herhangi bir şekilde sınıflandıramıyoruz uyuşturucu konusunda. Gelişmiş, zengin ülkelerde de, çok az gelişmiş, kalkınma yolundaki ülkelerde de çok ciddi bir sorun bu.
Uyuşturucu madde imâli, ticareti, kullanılmak için satın alınması, hukuki boyutu ile Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir. Ancak bu konunun hukuki boyutu dışında ekonomik, kimyasal, tıbbi, sosyolojik, psikolojik boyutları ve hatta güvenlik boyutları da vardır. Özellikle ekonomik boyutunun büyüklüğü ve bu nedenle uyuşturucu ticaretinin yapılması, üretilmesi, yaygınlaştırılması ve dağıtımı, daha kolay üretilen, ucuz olan sentetik kimyasal uyuşturucular ve bonzai gibi bildiğimiz ve bunların türevlerinin üretimi, yaygınlaştırılması, tabi bunlara bağımlı olan kişilerin bu bağımlılıktan nasıl kurtulacağı, rehabilitasyonları ve uyuşturucu ticaretinin nasıl önleneceği konuları da disiplinler arası bir alandır.
Bu nedenle ilgili Sempozyumda konu disiplinler arası olarak ele alınmış ve etkinlikte konuşmacı olarak Üniversitenin mensubu olan değerli bilim insanları ile uyuşturucu sorunu ile sahada mücadele eden çok değerli katılımcılar bilgi ve tecrübelerini, mücadele yöntemlerini tartışmışlardır.