Değerli Okurlar,
Ceza Hukuku Dergisi (CHD)'nin yeni bir sayısında daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan önceki sayılarımızda olduğu gibi bu sayımızda da birbirinden kıymetli bilimsel çalışmaları sizlerle buluşturmanın heyecanı içindeyiz. Her biri ciddi emek ürünü olan bu bilimsel çalışmaları tartışmaya açmak için CHD'yi tercih eden değerli yazarlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde nitelik kaygımızı her daim sahiplenen ve muhafaza etmeye çalıştığımız dayanışmacı bilimsel yaklaşımımızı paylaşan hakem Hocalarımıza içtenlikle şükranlarımızı sunuyoruz. Her zaman ifade etmeye çalıştığımız gibi, CHD çatısı altında yeşeren ve güçlendikçe bir iddiaya dönüşen her inisiyatif gücünü hakem Hocalarımızın titizliğinden ve özverisinden almaktadır.
Küresel bir krize dönüşen ve zaman zaman zayıflıklar gösterse de halen kontrol altına alınmayan pandemi sürecinin toplum psikolojisi üzerindeki etkileri yavaş yavaş kendini göstermektedir. Gündelik yaşam rutinleri tamamen değişiyor ve belirsizliğin körüklediği tedirginlik duygusuyla tüm sosyal ilişkiler yeniden kurgulanıyor. Bir arada olma halinin aynı zamanda mesafeyi korumakla tanımlandığı bu yeni süreçte insanlar birbirine tahammül etmekte güçlük çekiyor ve nihayet tüm bu stres odaklarının yarattığı yıkıcı enerjinin kontrolsüz bir biçimde yayıldığına şahit oluyoruz. Hal böyle olunca özellikle şiddete dayalı suçlarda ciddi bir artış yaşandığını gözlemlenmektedir. Artık pandemi sürecinin toplum psikoloji üzerindeki etkileri gerek kriminoloji ve gerekse viktimoloji açısından önemli bir araştırma sahasına dönüşmüş vaziyettedir. Son zamanlarda Covid-19 salgınının hukuk disiplinleri üzerindeki etkilerine ilişkin ciddi sayıda bilimsel çalışmanın kaleme alındığını görmekteyiz ve bu gelişmeyi önemsemekteyiz. Ancak yapılan çalışmaların sadece maddi hukuk boyutuna odaklı kalması disiplinlerarası çalışmalarla elde edilebilecek muhtemel kazanımların bir kenara itilmesi sonucunu beraberinde getirmektedir. Ceza hukukundan bir örnek vermek gerekirse pandeminin sosyolojik etkilerini görmeden bu dönemde artış gösteren şiddet suçlarıyla etkili mücadele stratejilerinin geliştirilmesi olanaklı değildir. Aynı şekilde sosyo-ekonomik parametreler dikkate alınmadan ekonomi ceza hukukunun bugününü anlayabilmek ve yarınını tahmin edebilmek çok zordur. Ne kadar daha devam edeceğini bilemediğimiz bu sürecin suç politikası üzerindeki mevcut ve olası etkilerini sağlıklı bir şekilde ele alıp doğru sonuçlara ulaşmanın en önemli yolu hiç şüphe yok ki ceza hukukuna disiplinlerarası bakışı daha da yoğunlaştırmaktadır. CHD, bu konuda her zaman sorumluluğunun bilincinde hareket etmeye devam edecektir.
Son olarak Sizlere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. 2020 yılının son sayısında "Ekonomi Ceza Hukuku" özel dosyası hazırlama düşüncesi içerisindeyiz. Bu çerçevede spesifik olarak ekonomi ceza hukukuyla doğrudan veya dolaylı bağlantı içindeki tüm çalışmalarınızı heyecanla bekliyoruz. Son yıllarda ceza hukukunun en aktif alanlarından biri olan ekonomi ceza hukukunda CHD olarak söylenecek her yeni söz, başlatılacak her yeni tartışma için güvenilir bir paylaşım platformu olma heyecanı içindeyiz. Bu heyecanımızı paylaşmanızı umuyoruz.
Bir sonraki sayımızda yeniden buluşmak dileğiyle iyi okumalar dileriz.
Prof. Dr. Veli Özer ÖZBEK
Arş. Gör. İlker TEPE