Mekansal Ekonometrik Modeller Teori ve Uygulama Dr. Havva Gültekin  - Kitap

Mekansal Ekonometrik Modeller

Teori ve Uygulama

1. Baskı, 
Aralık 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
98
Barkod:
9786257315098
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
75,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Mekânsal ekonometri, coğrafi birimler arasındaki mekânsal etkileşim etkileriyle ilgilenen ekonometrinin bir alt dalıdır. Mekânsal bilimciler, Rey & Montouri (1999), Badinger ve ark. (2004)) ekonomik verilerdeki mekânsal bağımlılığın standart zaman serisi modellerinin sonuçlarını değiştirebileceğini ve hatta tersine dönüştürebileceğini belirtmişlerdir. Bu nedenle özellikle coğrafi birimlerle çalışıldığında mevcut olabilecek mekânsal bağımlılığın modele dâhil edilmesi son derece önemlidir. Bu kitap 4 kısımdan oluşmaktadır.
Gerçekleştirilen analizde mekânsal bağımlılıkları dikkate alarak Türkiye'nin İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına (Düzey 2) göre sanayi elektrik tüketimi üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmış. Türkiye için mekân-zaman gecikme içeren dinamik panel veri modeli kullanılarak analiz yapılmış. Literatürde elektrik tüketimi üzerinde etkisi olduğu düşünülen ekonomik büyüme, kentleşme, istihdam, nüfus, fiyat ve dışa açıklık değişkenleri modele dâhil edilmiştir.
Elde edilen bulgular mekânsal yayılma etkilerinin varlığını göstermektedir. Bu nedenle ekonomik faktörlerin ve bölgesel enerji politikalarının mekânsal yayılma etkilerini göz önüne alarak oluşturulması gerektiği sonucuna varılabilmektedir.
(Girişten)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Mekansal Regresyon Modelleri
.
Panel Veri Modelleri
.
Mekansal Panel Veri Modelleri
.
Mekansal Panel Modeller ile Türkiye'de Elektrik Tüketiminin Analizi