İnsanlığın var oluşundan günümüze canlıların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edilen tesislerin yapımına, insanlığın ortadan kalkacağı güne kadar devam edilecektir. Bu inşa sürecinin her aşamasında da belli standartlarda ve kalitede yapı üretilebilmesi mevzusu yer alacaktır. Günümüzde hissedilen standartlarda ve kalitede yapı üretilebilmesi için gerekli teknik elemanların, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yetiştirilerek yeterli teknik eğitimin verilebilmesi gerekir. Ülkemizde, bu eğitimin sağlanmasında kullanılan eserlerin, akademik çalışmalar bütününde, çok değişik ve faklı alanlardan konuları içermesi; öğrencilerin ihtiyaç duydukları bilgileri tek bir kitapta bulabilme imkânını ortadan kaldırmaktadır.
Bu eser, bu alanda ihtiyaç duyulan derli toplu kaynak kitap yetersizliğinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Kitapta yapının tarifi ve sınıflandırılması, yapıya hazırlık, zemin çalışmaları, tahkimat işleri, yapıların ve yapı elemanlarının korunması, inşaat yapım yöntemleri, temeller, duvarlar, bacalar, dilatasyon derzleri, merdivenler,. Çatılar, tenekecilik işleri,geçici işler,boyalar ve badanalar başlıkları altında konular işlenmiştir.
Bu kapsamıyla kitap, Meslek Yüksekokulları İnşaat Programlarında okutulan Yapı Teknolojisi I ve II ders müfredatlarına ek olarak İnşaat Mühendisliği bölümlerinin yapı ve mimarlık bilgisi derslerinin müfredatına da uygundur. Bunun yanında kitap, piyasada inşaat işi ile uğraşan teknik elemanlara, yapı üretimi sırasında, teknik–şekilsel kılavuzluk yapabilecek bir eserdir.