Sorun çözme, karar verme, öğreme ve araştırma, insan yaşamının kaçınılmaz süreçleridir. Bu süreçler arasında büyük bir paralellik ve karşılıklı bağlılık vardır. İnsanın sorunlarını çözebilmesi, sağlıklı kararlarla mümkündür. Kararların etkili ve isabetliği, tam ve doğru bilgiye dayanmalarına bağlıdır. İşte araştırma, özellikle de bilimsel araştırma, etkili karar için gerekli bilgiyi, verileri üretmenin yoludur. Öğrenmenin de önce salt tecrübeye, sonra soyutlama ya da genellemelere, son olarak da bu genellemelerin pratikte sınanmasına dayalı düzeyleri bulunmaktadır. Dolayısıyla en gelişmiş öğrenme düzeyi, esasen bilimsel araştırmanın ta kendisidir.
Küreselleşme süreci içinde çağdaş insandan öğrenmeyi öğrenmesi, bilgi kaynaklarına ulaşmanın yollarını bilmesi, sorgulaması, tartışabilmesi, araştırıcı bir tutum sergilemesi, bilgi üretebilmesi beklenmektedir. Öyle ki belli bir düzeyde bilimsel araştırma yapabilmek, çağdaş insanın genel kültürünün bir boyutunu oluşturmaktadır.
Onuncu baskısı yapılan bu kitapta, araştırma yöntem bilimi, kısaca araştırma disiplini, araştırmanın planlanması, planın uygulanması, yapılan araştırmanın raporlaştırılması, bir sistem bütünlüğü içinde kuram, ilke, yöntem ve teknikleriyle verilmiş ve tartışılmıştır. Kitapta bilim üretmenin her aşamasında gerekli olan araştırma etiği konusu da işlenmiştir.