Çalışma, giriş bölümünün yanı sıra toplam beş bölümden oluşmaktadır. Doğal kaynakların sınıflandırılması, terminolojik kapsam, doğal kaynakların işletilmesinde sanayi devrimi öncesi ve sonrası yaşanan gelişmeler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
Birinci bölümde, yer altı kaynaklarının sınıflandırılması, metal ve metal olmayan yer altı kaynaklarının dünya üzerindeki coğrafi dağılışları, rezerv miktarları, üretim miktarları ile başlıca kullanım alanları ele alınmıştır.
İkinci bölümde, sular ve su ürünleri sınıflandırılması, dünya su ürünleri üretimi, su ürünleri yetiştiriciliği, dünya su rezerveleri ve bunlardan yararlanma şekilleri ele alınmıştır.
Üçüncü bölümde, ormanlar ve orman ürünleri coğrafi dağılışı, doğal kaynak olarak ormanlardan yararlanma şekilleri ile ormanları tehdit eden başlıca unsurlar üzerinde durulmuştur.
Dördüncü bölümde, doğal kaynak olarak tarım topraklarının önemi ve coğrafi dağılışı üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde ise sularla, yeryüzü şekilleriyle, doğal bitki örtüsü ile ilgili turistik şekiller sınıflandırılmış ve bunların turistik önemleri üzerinde durulmuştur. Eserin ekinde Doğal Kaynaklar terimlerini içeren bir de sözlük bulunmaktadır.