Ülkemiz tam bir seçim havasında. Sürüp giden önemli davaların, üst üste gelen, sınavlarla ilgili sorunların eşliğinde 12 Haziran’da yapılacak milletvekilliği seçimine doğru hızla ilerliyoruz. Üstüne üstlük bu hızlı ilerleyiş, hukuki sorunlar yaratan bir süreç olarak işliyor. Terazi olarak başından beri söylediğimiz gibi, sorunlara çözüm yolu gösterebilecek yazılarla karşınızda olmaya devam ediyoruz.
Bu sayıdaki yazılarımızı tanıtmaya, son günlerin en büyük sorunlarından birisini, “YSK Vetosu”na neden olan bir konuyu işleyen Zekeriya Yılmaz’ın “Bir Suçtan Mahkûmiyet Nedeniyle Seçme ve Seçilme Ehliyetinden Yoksunluk” adlı çalışmasıyla başlamak anlamlı olacaktır. Yine güncel bir konu olan ve uzun bir süredir tartışılan ve tartışmaların giderek hızlanacağına kesin gözüyle bakılan bir konuyu ele alan, Faruk Bilir’in “Cumhurbaşkanının Görev Süresiyle İlgili Bir Değerlendirme” başlıklı yazısını dikkatinize sunmak istiyoruz.
Yeni Ticaret Kanunu ile ilgili yazılarımıza, Merdan Çalışkan’ın “Kooperatiflerde ve Diğer Ticaret Şirketlerinde Sermaye Tutarı” başlıklı ve Soner Altaş’ın “Yeni Türk Ticaret Kanununda Ticaret Unvanına ve İşletme Adına Aykırılıklar İçin Öngörülen Cezalar” başlıklı yazılarıyla devam ediyoruz. Seçil Çiçek’in “Kira Sözleşmesine Aykırılık Sebebiyle Açılacak Tahliye Davaları” başlıklı yazısının da Borçlar Kanununun yenilendiği şu günlerde, uygulayıcıların ilgisini çekeceğine inanıyoruz. Hasan Dursun’un, önümüzdeki sayıda da yayımlamaya devam edeceğimiz “İdari İşlemlerin İcrailiği” başlıklı uzun ve ilginç çalışmasının ilk bölümünü bu sayımızda okuyabileceksiniz.
Sevgili okurlarımız, Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu henüz yürürlüğe girmeden değişikliklere uğramaya başladı. 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Yeni Türk Borçlar Kanununda, 6217 Sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun da yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve yeni Türk Borçlar Kanununda değişiklikler yaptığını hatırlatırız. Bu süreci takip etmek için hukukçuları hummalı bir çalışma bekliyor. (Önsöz’den)