Bu çalışma yönetim bilimi içerisinde mevcut olan "örgüt oluşumu" ve "örgütsel çatışma" kavramlarının genel bir yelpaze ile ele alınarak polis örgütünün İngiltere, Fransa ve Türkiye'de oluşumu ile polislerin mesleki menfaatlerini korumak için oluşturmaya çalıştıkları meslek örgütlerinin kuruluşunda yaşamış oldukları yönetsel zorlukları ortaya koymak için yapılmış. Polisin kuruluşundaki temel mantığı sadece toplumda huzur ve güvenin sağlanmasına bağlamak "yasal zor gücünün" elde bulundurulması ve toplumların tek tip bir insan tabakasından oluşmaması gibi nedenlerle pek de mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla polisin oluşumunu aynı zamanda farklı nedenlerde aramak gerekmektedir.
Bu çalışma polislik hakkında önceden ileri sürülen fikir ve teorileri onaylamak ya da onlara karşı bir duruş sergilemek için yapılmamıştır. Polis örgütünün ve polis meslek örgütlenmelerinin oluşum nedenleri açıklanırken belirli bir fikir ya da ideolojinin ortaya konulması gibi bir durumdan da uzak durulmuştur. Bilakis konular değerlendirilirken tarihsel gerçekler ortaya konulmaya çalışılmış ve topluma yansıdıkları şekilleri ile ele alınmaya çalışılmış.
Toplumda herkesin doğruları ve gerçekleri bilmeye hakkı ve ihtiyacı bulunmaktadır. Polislik hakkında yapılan bu çalışma sadece konuya ilgisi olanlar için değil polislik mesleğini yerine getiren genç polisler için de bir kaynak teşkil edecektir. Diğer taraftan polislik görevini yerine getirenlerin de birer "insan" olduğundan hareketle toplum ve yönetenlerin de polisleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
(Önsözden)