Bireysel veya kitlesel tüketimin başta gençler ve çocuklar olmak üzere toplumdaki her yaş grubundan bireyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler doğurması, imal ve ticaretten elde edilen kayıtdışı gelirlerin "karapara" olarak sirkülasyonunun sağlanması ve bunun kamu ekonomisinde yarattığı açıklar ile bu gelirlerin çoğunlukla terörizmin finansmanı için kullanılmasının devletin ve uluslararası toplumun güvenliği bakımından sorun teşkil ettiği aşikardır.
Bununla birlikte, uyuşturucu madde tüketimi karşısında devletin sergileyeceği tutumun, daha doğrusu alacağı kısıtlayıcı veya önleyici tedbirlerin bireysel hak ve özgürlüklerle olan ilişkisi gerek devlet-birey arasındaki ilişki gerekse irade özerkliği ve bağlantılı konular bakımından çözüme muhtaç sorunlar olarak varlığını idame ettirmektedir. Böylece, uyuşturucu maddelerin kontrolsüz biçimde imali, ticareti ve tüketiminin, toplum üzerinde çeşitli yönlerden olumsuz sonuçları olduğu görülmektedir. Bazılarının yalnızca ulusal, bazılarının ise uluslararası boyutları olan bu sorunların bertaraf edilmesi, işin tabiatı gereği, yalnızca hukuk eliyle mümkün değildir. Hukuk biliminin yanı sıra, adli bilimler, tıp bilimi, felsefe ve iletişim bilimi, bu noktada önemli roller oynamaktadır.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda, alanında uzman öğretim üyeleri tarafından sunulan multidisipliner bildirilerin yer aldığı bu kitap, bundan sonra yapılacak bilimsel çalışmalarda faydalanılabilecek kaynak niteliğindedir.