Psikologlar mesleki uygulamalarında sıklıkla etik ikilemlerle karşılaşmaktadırlar. Bu kitap psikologların kendi değer yargılarını anlamalarına, nasıl davranmaları gerektiğine ve uygun mesleki uygulamanın unsurlarını belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kitapta, daha çok etik kuralları ihlal etmekten kaçınma yerine psikologların kendi etik kurallarına ulaşmasını hedef alan yaklaşım olarak nitelendirilebilecek pozitif bir yaklaşım vurgulanmaktadır. Amerikan Psikologlar Derneği'nin (American Psychologi-cal Association) Etik Kuralar Kılavuzu yazarlar tarafından beş aşamalı bir etik ikilemleri çözüme ulaştırma aracı olarak kullanılmıştır. Bu kitapta yazarlar ayrıca, psikologların kendi kişisel gelişimlerini nasıl destekleyebileceklerini, kendi kendini kontrol mekanizmasını nasıl kurabileceklerini, duygusal yeterliklerini nasıl sağlayabileceklerini ve karşılaştıkları diğer mesleki güçlüklerle nasıl başa çıkabileceklerini ele atmaktadırlar.
Okuyucular bu kitapta, mesleki yeterlilik, çoklu ilişkilerle çalışma, bilgilendirerek onay alma, gizlilik, maddi ve yasal konular, riskli bireylerle çalışma gibi etik olarak problem yaratma potansiyeline sahip olan konularla çalışırken nasıl bir yol izleyebilecekleri konusunda bir anlayış geliştirebilirler. Bu kitapta adli konularla çalışma, psikolog eğitimi, ölçme ve değerlendirme, terapi, süpervizyon gibi konular ayrı bölümler halinde ele alınmıştır. Bu kitabın bireysel çalışma veya sınıf içi çalışmalar için uygun olduğu düşünülmektedir.
Yazarlar bu kitapta etik ve karşılaşılan etik güçlükler konusundaki deneyimlerini paylaşmaktadırlar. Burada daha da önemli olan karşılaşılan etik güçlüklerin nasıl ele alınabileceği konusunda duyarlı ve sağduyulu bir yaklaşımın nasıl izlenebileceğini ortaya konulmaktadır. Bu kitabın etik dersi okutan meslektaşlar için son derece yararlı olacağını düşünüyorum. Öğrencilerin sıklıkla dile getirdikleri birçok soru bu kitapta yanıt bulmaktadır.