Bildiğiniz gibi, 2011 yılının ikinci yarısında peş peşe çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin birçok hükmü, ya yetki kanunu kapsamında bulunmadığından ya da Anayasaya aykırı bulunduğundan Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu iptaller arasında adli tatil (yada adli ara verme) ile ilgili hükümler de vardı.
Son günlerde kabul edilen “torba kanunlarla bu iptallerin boşluğu doldurulmaya çalışıldı. Nitekim 6494 sayılı Kanunla da adli tatil (ya da adli ara verme) yeniden düzenlendi ve “her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara” verileceği hüküm altına alındı.
Dolayısıyla, adli tatil (ya da adli ara verme) başladı. TBMM de çalışmalarına ara vermiş durumda. Bu sayımızda 3 adet hakemli makalemiz var: Aykut Ersan’ın “Ticarî Sır, Bankacılık Sırrı veya Müşteri Sırrı Niteliğindeki Bilgi veya Belgelerin Açıklanmasına Dair Türk Ceza Kanunu ve Bankacılık Kanunundaki Düzenlemelerin Karşılaştırılması” başlıklı; Ozan Muzaffer Köstü’nün “Üçüncü Yargı Reformu Paketinin İdari Yargı Yönünden Görünümü” başlıklı ve Rezzan İtişgen’in “Resmi Belgede Sahtecilik Suçu” başlıklı çalışmaları…
Necati Meran'ın “İfade Özgürlüğünün Diğer Haklarla Çelişmesi ve Basın Özgürlüğü” başlıklı; Ali İhsan İpek’in “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına (CMK m. 231) Karar Verilmediği Durumlarda Cezanın Ertelenmesine (TCK m. 51) Karar Verilebilir mi?” başlıklı; Hüseyin Bilgin’in “İnsan Hakları Tazminat Komisyonu” başlıklı; Yasin Köse’nin “Hukuk Sistemimizdeki Yeni Patika; “Arabuluculuk başlıklı ve Özge Tosun’un “Hakemlerin Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı” başlıklı makalelerine de dikkatinizi çekmek istiyoruz. (Önsöz’den)