Son yıllarda tartışma kültürümüzde önemli bir değişiklik oldu. Daha doğrusu tartışma konuları değişti. Eskiden enflasyonu ve zamları konuşurduk. Uzunca bir zamandır “hukuksal” konular günlük yaşantımızda en ağırlıklı alanı oluşturuyor. Son 10 yılda neredeyse tüm temel kanunların tümüyle değiştirilmesinin üzerine eklenen anayasa tartışmaları, sonu gelmeyen operasyonlar neredeyse yediden yetmişe hepimizi “hukukçu” yaptı. Her şeye karşın hukuka duyulan ilginin artmasının olumlu olduğu rahatlıkla söylenebilir.
En iyisi, bu kısa girişten sonra bu sayının içeriğine de bir göz atmak… Bu sayıdaki hakemli makalemiz, Gürkan Sert’in “Türk Hukukunda Bilinci Açık Hastanın Tedaviyi Ret Hakkının Tıp Hukuku ve Etiği Açısından İncelenmesi ve Tıp Etiği” başlıklı çalışması. Hasan Dursun’un “Yeni Anayasa Yeni Koşullar Altında Yapılmalıdır (I)” başlıklı ve Nusret İlker Pazarcıkcı’nın “Ceza Muhakemesinin İstisnai Usullerini Barındıran Özel Yetki (CMK m. 250)” başlıklı yazıları, gündemden hiç düşmeyecek gibi görünen önemli konuları irdeleyen çalışmalar.
Yine gündemde olan bir konuyu karşılaştırmalı hukuk düzleminde ele alan makale ise, Dilşat Yılmaz’ın “Türk ve Alman İdare Hukukunda Arabuluculuk ve Sulhe İlişkin Düzenlemeler” başlıklı çalışması. Son olarak, fi kri ve sınai haklar alanında, Sıla Başaran’ın “Marka Lisans Sözleşmesi” başlıklı; Alper Erdem’in “Yayım Sözleşmesinin Sona Ermesi” başlıklı yazılarına da dikkatinizi çekmek istiyoruz. Her zaman olduğu gibi, burada yalnızca birkaç yazıdan söz edebiliyoruz; ancak biliyoruz ki tüm yazılar okunmaya değer…(Önsöz’den)