Eski kara kütlelerinin birbirlerine iyice yaklaştığı konumda, kıtalar birbirlerine yarımadalarla sokulurlar. Asya kıtası; Avrupa'ya Anadolu ile, Afrika'ya Arabistan yarımadasıyla yaklaşır. Öte yandan Atrika kıtası; Asya'ya Sina Yarımadası, Avrupa kıtası; Asya ile Trakya ve Gelibolu yarımadaları ile temas halindedir. Söz konusu bu yarımadalar arasında yer alan adalar ise, yarımadalar ile ana kara arasında birer atlama taşını oluştururlar..
Siyasi bir terim olarak Ortadoğu, ilk kez, İngilizler tarafından, Osmanlı Devleti'nin Arabistan Yarımadası üzerinde hakimiyet kurduğu topraklar dışında kalan bölgeler için kullanılmıştır. Bu anlamı ifade eden bölge toprakları, Osmanlı imparatorluğunun yıkılışı ile birlikte, oldukça genişlemiş ve tüm Arabistan yarımadasını, Mısır'ı, Türkiye'yi, İran'ı kapsar halde kullanılmaya başlanmıştır. Afrika ve Asya kıtasında, Avrupalıların hakimiyet dönemini içine alan 20..yüzyılın başlarında, Ortadoğu kavrgmının boyutları iyice genişlemiş, Afrika'da Libya ve Sudan'ı, Asya'da ise Afganistan ve Pakistan'ı itine almaya başlamıştır. Ortadoğu bölgesi, tarihin en eski devirlerinde olduğu gibi, bugün de önemli bir stratejik konuma.sahipfir.
Çağın ekonomik gelişmeleri için gereksinim duyulan petrolün bu bölgede çok zengin yataklar içermesi, bölgenin jeopolitik önemini, kat kat daha artırmıştır. Her yönüyle önemli bir yere sahip olan bu bölgenin, İslâm dininin merkezi ve yayılma sahası olması Müslüman olmayan diğer dünya devletleri tarafından ilgi odağı haline gelmiştir. Kitabın içinde kısa bir gezinti yapıldığında, Dünya Denkleminde Ortadoğu hakkında ayrıntılı bilgilere rastlanacaktır. Ayrıca kitabın son bölümünde ise, bölgenin mevcut tüm sorunları ele alınmış ve çözüm yollan sunulmaya gayret edilmiştir. (Arka Kapak)