Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı olarak on yıl gibi uzun bir aradan sonra 16-17 Aralık 2010 tarihinde “Tüm Yönleriyle Diyarbakır 2. Sempozyumu”nu gerçekleştirdik. Diyarbakır üstüne düzenlenen 2. Sempozyum basında ve kamuoyunda çok sıcak karşılanmış ve ülkemizin her yerinde yankılanmıştır. Ancak ulaşılamayan yerleşim birimlerimize ulaşmak ve sunulan bildirilerin bir belge olarak yaşama geçmesini sağlamak adına bildirileri kitaplaştırmak kaçınılmazdı.
“Tüm Yönleriyle Diyarbakır 2. Sempozyumu” üç ayrı temel nedenden hareketle gerçekleştirilmiştir:
Birinci neden: Bugün genelde Güneydoğu, özelde Diyarbakır daha sık yapılacak olan sempozyumlarla, araştırma ve incelenmelerle kamuoyunun gündemine oturmak zorundadır. Çünkü Güneydoğu’nun bugünkü konumunda farklı duyarlılıklar söz konusudur ve bu bağlamda bilim insanlarının, araştırmacıların çok daha farklı duyarlılıklarla konunun üstüne gitmeleri kaçınılmaz bir gerekliliktir. Çünkü otuz yıldan beridir güneydoğuda sürmekte olan şiddet, terör vd. etkenler özellikle Diyarbakır’ı Türk kamuoyunun gözünde farklı yerlere taşımıştır. Bu nedenle de Diyarbakır’ın gerçekleri ile konuşulması, tartışılması ayrı bir gereklilikti.
İkinci neden: Ülkemizin değişik yörelerinin insanları arasında iletişim kurmaya yöneliktir. Türkiye’nin zor ulaşım koşullarının ve insanların ekonomik olanaklarının yetersizliğinden dolayı bir temel gereksinim olan iç turizmin yeterince gelişmemiş olması insanlarımız arasında iletişim kopukluğu yaratmış ve değişik yöre insanlarının birbirlerini yakından tanıması olanağını kısıtlamıştır. Söz konusu açığı kapatabilmek amacına yönelik olarak bu tür çalışmaların önemi büyüktür. Gerçekleştirdiğimiz bu sempozyum sayesinde Diyarbakır’ın daha yakından tanınması olanağı yakalanmıştır.
Üçüncü neden: Bir yörenin, bir kentin sorunlarını bilimsel verilerle masaya yatırmaktır. Bilimsel veriler her türlü spekülasyonu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu sempozyumda Diyarbakır’ın temel sorunları tartışılırken geçmişle günümüz arasında bir bağ kurulmuş ve sorunlara bu ilişki açısından bakılmıştır.