Sosyal dışlanma, bireylerin ya da grupların toplumsal içermelerinin sağlanamaması, mal, hizmet ve haklara erişimden yoksun olma durumu olup günümüz önemli sosyal sorunlarındandır.
Sosyal politikaların amacı; hem toplumsal eşitliği, barışı ve bütünleşmeyi sağlamak hem de sosyal kalkınmayı gerçekleştirmektir. Toplumsal bütünleşmenin sağlanması için de toplumu oluşturan her bir bireyin topluma tam katılımının sağlanması gerekmektedir. Sosyal dışlanma, toplumsal barışı ve bütünleşmeyi derinden ve olumsuz yönde etkilemektedir. Toplumu oluşturan bireylerin ve grupların farklılıkları, toplumsal zenginlik olarak kabul edilmeli, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, barış içinde yaşayabilmeleri için öncelikle toplumsal eşitliğin sağlanması elzemdir. Çünkü toplumsal eşitlik olmadan toplumsal barışın ve bütünleşmenin sağlanması olası değildir. Sosyal politika aktörleri olarak merkezi yönetim, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, sosyal politikanın söz konusu amaçlarına ulaşmak için politikalar üretmekte ve uygulamaktadırlar. Sosyal dışlanma çalışmalarının bu bağlamda sosyal politika aktörlerine rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Bu kitapta; sağlıktan eğitime geniş bir yelpazede farklı disiplinlerin bakış açısıyla sosyal dışlanma konusu ele alınmış ve irdelenmiştir. Kitap, sosyal dışlanma ve ayrımcılıkla konularında akademik çalışmalarda kaynak niteliğindedir.