Devletler coğrafyası olarak ele almış olduğum bu eserde; ilk önce Dünya üzerinde bugün mevcut bulunan siyasal, sosyal, kültürel, askeri, ekonomik konularla ilgili "Kuruluşlar" dan bahsetmeyi temel amaç edinmiş: bulunmaktayım. Daha sonra Dünyanın Siyasal ve Ekonomik durumundan genel olarak bahsettikten sonra I. Ve II. Dünya Savaşları ile 1991 yılından sonraki siyasal gelişmelere yer verdim. Bu siyasal gelişmelerin ışığı akında Devlet sınırlarında ne gibi büyüme ve küçülmelerin olduğunu belirttim. Dünyanın Ekonomik Durumunun, ekvatordan kutuplara doğru coğrafi faktörlere bağlı olarak değiştiğine değindim.
Devletlerden bahsederken; genel olarak Devletlerin Siyasi Coğrafyası ile Fiziki, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya özelliklerine yeterince yer vermek suretiyle, Ülkemizle siyasal ilişkileri fazla olan Devletlerin Fiziki, Beşeri ve Ekonomik coğrafya özelliklerini daha ayrıntılı olarak ele aldım. Bu arada gelişmiş devletlerin coğrafyası ile gelişmekte olan devletlerin coğrafyalarına yer vermek suretiyle, memleketimizin coğrafi potansiyellinin ağırlığını ortaya koydum.
Bunun dışında komşu devletlerin coğrafi özelliklerini belirli ölçüde ortaya koymak suretiyle, ülkemiz coğrafyasının ne derecede önemli olduğunu ortaya koydum. Gelişmiş ülkelerin hangi coğrafi özelliklere sahip olduğunu ve ekonomik yönden niçin ve nasıl kalkındıklarını olabildiğince ortaya koymaya çalıştım. Yukarıda saymış olduğum nedenlere bağlı olarak ele alınmış bu eserin yararlı olacağını sanıyorum.