Türk–Alman–İsviçre Hukukuna Göre Farklı Cinslerin Eşit Haklara Sahip Olması (Genel Eşitlik İlkesinin Bir Uygulama Biçimi) Prof. Dr. Zafer Gören  - Kitap
Türk–Alman–İsviçre Hukukuna Göre

Farklı Cinslerin Eşit Haklara Sahip Olması

(Genel Eşitlik İlkesinin Bir Uygulama Biçimi)

3. Baskı, 
Mayıs 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
239
Barkod:
9786050515626
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
250,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Eşitlik açığının kapatılması (telafisi) ilkesine göre, eşitlik açığını kapatmak amacıyla kadının avantajlı kılınması, ayırım yasakları anlamında bir farklı davranma oluşturmaz.
Anayasamızın 10. maddesinin II. fıkrasında yer alan "farklı cinslerin eşit haklara sahip olması ilkesi", kota düzenlemesi yoluyla eşit mu-amele görme temel hakkını sınırlamayı meşrulaştırmaktadır.
Bugün için pozitif önlemler bile cinsler arasında kapsamlı bir eşitlik sağlanmasında tam anlamda bir sonuç alınmasını sağlayamamış olmakla birlikte, yine de bu tür önlemler cinsler arasında şans eşitliğini sağlamada tek çare olarak görünmektedirler.
Anayasamız bakımından Anayasa md. 10II. fıkrada 12.09.2010 da gerçekleştirilen değişiklik sonucu, 10. maddenin I ve II. fıkralarının çatışması söz konusu değildir. Çünkü yeni getirilen: "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" ek cümlesiyle kota düzenlemelerinin cinsiyet nedeniyle ayırım yasağına aykırılığı sorunu Anayasa düzeyinde çözümlenmiş ve kota düzenlemelerinin Anayasa hukuksal meşruiyeti sağlanmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İzin Verilen Ayrımlar (Eşit Haklara Sahip Olma İlkesinin İstisnaları)
.
Eşit Haklara Sahip Olma İlkesinin Değişik Hukuk Alanlarına Uygulanması ve Doğurduğu Problemler
.
Eşit Haklara Sahip Olma İlkesinin Gerçekleştirilmesi Yolunda Uluslararası Çabalar