Kitap, kamu yönetiminin küresel ölçekte gerek düşünce ve gerekse uygulama olarak yaşamış olduğu dönüşümü, ülkemizdeki uygulama ve etkilerini de ele alarak birlikte değerlendirmek ve genel kamu yönetimi literatürüne katkıda bulunmak amacıyla ortaya çıkmıştır.
Toplamda yirmi beş makaleden oluşan kitapta; kamu yönetimi denetim yaklaşımlar, yerel yönetim isteminde reform ve yeni kamu yönetimi, belediye hizmet içi eğitimi, örgüt teorileri, kamu yönetimi etiği, kamu kesiminde stratejik insan kaynakları yönetimi, bilgi edinme hakkı açısından yerel yönetim mevzuatı, liberalizm ve kamu yönetiminde etkinlik gibi konular detaylıca ve tamamen bilimsel yaklaşımlarla ele alınmıştır.
Kitabın teorik yönleri göz önüne alındığında kamu yönetimi disiplininin gelişimine katkı sağlaması beklenmektedir. Diğer yandan merkezi ve yerel yöneticilere, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine, genel olarak yönetim konusuna ilgi duyanlara vizyon kazandırıcı nitelik taşıyacağı düşünülmektedir.
Son olarak kitabın lisans ve lisansüstü öğrencilerine kamu yönetimi ve yönetim alanında çeşitli konulardan oluşan bir bilgi demeti sunduğu söylenebilir.