Arabuluculuk tüm dünyada ve son yüzyılda ABD'de yargıya alternatif olarak başlayarak yargının iş yükünü azaltmak ve yargıya başvuran kişilerin zaman ve paradan tasarruf sağlaması acısından geliştirilen alternatif çözüm yollarından birisidir. Arabuluculuk Kanunu ülkemizde de 22 Haziran 2012 tarihinde 28331 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasal düzenlemenin ardından 2013 yılında Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği kabul edilmiştir.
Uygulama ve teoride Arabuluculuk dışında Tahkim, Uzlaştırma, Arabuluculuk-Tahkim (Med-Arb), Müzakere, Mini Yargılama (Mini-Trial), Kısa Jüri Yargılaması (Summary Jüri Trial), Vakıaların Saptanması Yöntemi, Sulh, Kamu Denetçisi (Ombudsmanhk), Tarafsız Ön Değerlendirme (Early Neutraluation) gibi alternatif çözüm yolu olarak kullanılan birçok yöntem de bulunmaktadır. Çalışmamızda bu alternatif çözüm yolları başlıklar altında kısaca açıklanmıştır.
Arabuluculuğun temel esasları ve genel ilkeleri arasında İradilik (Gönüllülük), Arabulucunun Tarafsızlığı İlkesi, Eşitlik İlkesi, Gizlilik İlkesi, Kontrolün Taraflarda Olması yer almaktadır. Tez kapsamı içinde İradilik İlkesi hem dava şartı arabuluculuk hem de ihtiyari arabuluculuk olmak üzere iki açıdan da incelenmiştir.