Hukuk öğreniminin amacı, sadece teorik bilgilerin aktarılması değil, bu bilgilerin günlük hayatta karşılaşılan olaylara nasıl uygulanacağının da öğretilmesidir. Diğer bir deyişle soyut kuralların somut olaylara nasıl uygulanacağının öğretilmesi de hukuk öğreniminin başta gelen amaçları arasındadır. Soyut kuralların somut olaylara uygulanma sanatına hukuk tekniği denir. İyi bir hukukçu, hukuk tekniğini iyi bilen teoriyle pratiği birleştirebilen, soyut kuralları somut olaylara uygulayabilen kimsedir.
İşte, Roma Hukuku dersleri, öğrencilerin hukuk formasyonu kazanmalarının yanısıra hukuk tekniğini ve pratiğini de Öğrenmeleri açısından oldukça iyi bir araçtır. Zira hukuk ilmine büyük katkılar sağlayan Romalı hukukçular, hukuk tekniğinin de temellerini atmışlar, soyut kuralların somut olaylara nasıl uygulanması gerektiğini en iyi şekilde göstermişlerdir.
Bu kitap, hukuk fakültesi öğrencilerinin pratik bilgilerini arttırmak ve bir olayın nasıl çözülebileceğini göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Kitapta yer alan olaylar, S.Ü. Hukuk Fakültesi'nde geçmiş yıllarda sorulan sorular ve sınıfta yapılan pratik çalışmalar arasından seçilerek derlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin sınavlara hazırlanmalarına yardımcı olmak amacıyla, geçmiş yıllarda sorulan test ve doldurmah sorularla metin sorularından bazılarına kitapta yer verilmiştir. Test ve doldurmah sorularda, her grubun sonunda cevaplar da verilmiştir. Ancak sadece doğru cevap yazılmakla yetinilmemiş, neden o cevabın doğru olduğu ya da yanlış cevapların neden yanlış olduğu da açıklanmıştır. Olaylardan bazıları ile metin sorulan ise, öğrenciyi araştırmaya sevketmek için cevaplandırılmamıştır. (Önsöz'den)