Dünya ekonomisi, Altın Para Sistemi ve “Bretton Woods” sistemi deneyimlerinden sonra günümüzde uluslararası kurallara bağlı bir sistem kuramamıştır. Her ülke kendi para sistemini uygulamaktadır. 1990’lı yıllarda artan kürselleşme, kendisini özellikle sermaye akımlarının büyük hacimlere ulaşmasında ve sıklaşan krizlerde göstermiştir.
2008 yılında dünya ölçeğinde görülen küresel kriz ile birlikte, hemen herkes küreselleşme, sermaye akımları, IMF, Dünya Bankası, Kur rejimleri, uygulanan para ve maliye politikalarının yanında sistemin kendisine yani mevcut kapitalist sistemi ve onun en önemli mekanizmalarından biri olan uluslararası para sistemini tartışmaya başlamıştır. Önümüzdeki dönem, bu tartışmaların daha da yoğunlaşacağını, alternatif önerilerin sıklıkla gündeme geleceği bir dönem mi? Yoksa eski sistemin kısmen düzeltilerek tekrar sahneye sunulacağı bir dönem mi olacaktır?
Çalışmada uluslararası para sistemi, küreselleşme süreci göz önüne alınarak hem teorik hem de uygulamaya yönelik bakış açıları ile incelenmiştir. Çalışmanın son bölümlerinde ise mevcut para sisteminin yarattığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik reform tartışmalarına ağırlıkla yer verilmiştir.