Kitabın gerek bölümleri gerekse içerikleri tasarlanırken, kitap içinde yer alan bilgilerin mümkün olduğunca güncel olmasına dikkat edilmiş. Bu doğrultuda; para politikaları bölümünde, kurala dayalı ve aktivist politikaların yanı sıra son dönemde akademik çalışmalarda yer alan ve güncel para politikası uygulamalarının anlaşılması açısından büyük önem taşıyan geleneksel olmayan para politikası stratejileri de ele alınmış. Geleneksel olmayan stratejiler çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından geliştirilen araçlar ve bu bağlamda kullanılan diğer araçlar açıklanmaya çalışılmış.
Kitapta, İslam ekonomisi alanını kapsayan kısa ve iyi bir alt yapı oluşturacak bölümlere de yer verilmiş. İslam ekonomisi modeli ülkemiz için henüz yeni bir literatür ve uygulama alanı olduğu için, kitabın bu konuda bazı temel sorulara cevap verecek şekilde düzenlenmesine dikkat edilmiş.
İktisat, İşletme, Bankacılık ve diğer ilgili alanlarda öğrenim gören ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin gereksinimlerini tam anlamıyla karşılayabilmeleri ve mesleki yeterliliklerini iyi derecede sağlayabilmeleri için para, banka ve finansal kurumlar hakkında iyi seviyede bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Kitap, temel seviyeden başlayarak ileri seviyeye hitap edecek şekilde toplam 20 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde ilgili konular öncelikle teorik olarak anlatılmış ve gerekli yerlerde güncel verilerle açıklanarak önemli noktalar vurgulanmış. Yazım diline dikkat edilerek, kitapta yer alan tüm bölümlerin her düzeyde okuyucu tarafından anlaşılabilir olmasına özen gösterilmiş.
(Önsözden)