Türk, Alman ve İsviçre Hukukunda Otopsi adlı monografik çalışma da, ceset üzerinde delil elde etme amaçlı bilimsel tetkikler ele alınmış. Otopsi raporları, ölüm olaylarına bağlı ceza soruşturma ve kovuşturmaları bakımından son derece önemli delillerdir. Ancak hukuki açıdan otopsi üzerinde çok durulmamakta, daha çok tıbbi bakımdan ve hekimler tarafından süreç yürütülmektedir. Çalışma da ceza muhakemesi yönüyle otopsi ele alınmış.
Otopsi ile ilgili uluslararası belgelerde de düzenlemeler mevcuttur. Çünkü dünya ölçeğinde insan hayatına yapılan keyfi müdahalelerin tespiti ve önlenmesi bakımından otopsi delili hayati öneme sahiptir. Bu doğrultuda BM bünyesinde Minnesota Protokolünde model otopsi düzenlemesi yapılmış. Çalışmada bu protokol değerlendirilmiş.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında yaşama hakkının usuli boyutu çerçevesinde otopsiye önem verilmektedir. Mahkeme Minnesota Protokolüne uygun gerçekleştirilmeyen otopsileri yaşam hakkının usuli boyutu çerçevesinde ele almaktadır. Kitap içeriğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu yöndeki kararları ayrıntılı şekilde ele alınmış.
Türk Hukuku açısından otopsi CMK. da düzenlenmekle birlikte diğer kanunlarda ve ikincil düzenlemelerde de otopsi ele alınmaktadır. Türk hukukundaki düzenlemeler ve sonrasında Alman Hukukundaki düzenlemeler ve en son İsviçre Hukukundaki düzenlemeler ele alınmış.
(Önsözden)