Seçimlerin yönetim ve denetimine ilişkin az sayıda çalışmada konunun teorik çerçevesi üzerinde daha çok durulmuş ve genelde salt hukuk bilimi argümanlarından hareket edilerek bir takım sonuçlara ulaşılmıştır.
Bu çerçevede çalışmanın temeline teorik çerçeveyi ve anayasa hukuku bilimini almakla birlikte siyaset bilimi ve yönetim bilimi argümanlarından destek alarak uygulamada ortaya çıkan ve çıkması muhtemel sorunların çözümüne yönelik bir perspektif esas alınmış.
Çalışmada sorunların çözümü için genel itibariyle hukuki argümanlara işaret edilmiş. Sağlıklı bir siyasal sistemin salt hukuki tedbirlerle sağlanma imkânının olmadığı, siyasal kültürün ve demokratik bilincin en az hukuki tedbirler kadar etkili ve değerli olduğu ön kabullerden biri olmuştur.
Çalışma; Türkiye'de seçimlerin yönetim ve denetiminde görev alan kurullar, bu kurulların işleyişindeki aksaklıklar ve bu aksaklıkları giderici çözümleri kapsamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve içerik analizi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak kaynak taraması yapılmış.
Çalışmanın temel amacı seçim yönetim ve denetim sistemindeki sorunları ortaya koymaktır. Çalışma, bu sorunların çözümü için birtakım hukuki düzenlemeler yapılması gerektiği sonucuna ulaşmış olup, bir model önerisi sunmuş.
(Girişten)