Roma İmparatorluğu’nun sonundan onbeşinci yüzyılın ortalarına kadar, Avrupa’nın ekonomik ve sosyal değişiminin nedenlerini inceleyen Ortaçağ Avrupa’sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi, artık klasikleşmiş kaynaklardan birisidir. Belçikalı tarihçi Henri Pirenne’in bu eseri çok kapsamlı bir Avrupa tarihi edisyonunun ağırlıklı parçalarından biridir. Ortaçağ konusundaki tartışmalara yaptığı katkı nedeniyle yazarın sağlığında İngilizce’ye çevrilen ve genişletilen eser, bu konudaki temel tartışma metinlerinden birisi haline gelmiştir.
Kapitalizmi hazırlayan koşullar, kent ticaretinin nasıl şekil değiştirdiği, büyük nüfus hareketleri, paranın kendi içindeki dönüşümü ve bu dönüşüme etki eden faktörler, yüzyıllara yayılan bir iz sürmeyle ele alınır. Ekonomik hayattaki bu değişiklikler yalnızca bu alanla sınırlı tutulmayarak, kentlerin dönüşümü ve nüfus hareketleri de hesaba katılarak hatta kimi zaman bir ülkenin bir bölümü ayrıntılı incelenerek ortaçağlar tablosuna ilave edilir.
Biricik bir ortaçağ algısına karşı Pirenne, sürekli olarak kendi iç değişiklikleriyle ortaçağlardan bahsederek konuyu nasıl bir derinlikle ele aldığını gösterir. Sadece ekonomik bir sistem olarak kapitalizmi değil, ekonominin kendisinin nasıl dönüştürüldüğünü de mükemmel bir şekilde ele alan bu klasik eseri, Uygur Kocabaşoğlu’nun özenli çevirisiyle yayınlıyoruz