Her yıl olduğu gibi öncelikle 5 Nisan Avukatlar Günü’nüzü kutluyoruz. Bildiğiniz gibi, Avukatlar Günü olarak 5 Nisan’ın seçilmesi noktasında değişik görüşler var. İstanbul Barosunun ilk toplantı tarihinin 5 Nisan 1878 olduğu, çeşitli illerinin baro başkanlarının aralarında bir birlik oluşturmak üzere 5 Nisan 1958’de İzmir’de toplandıkları, en başta gelenlerdir. Nitekim İzmir toplantısında Avukatlar Günü’nün kutlanması da görüşülen konular arasındadır.
Sonuç olarak, 15-16 Mayıs 1987 tarihinde Tekirdağ’da yapılan Barolar Birliği toplantısında Avukatlar Günü’nün 5 Nisan’da kutlanması benimsenmiş ve duyurulmuştur. Bu kısa anımsatmadan sonra, bu sayımızda yer verdiğimiz yazılara da kısaca değinmek istiyoruz. Bu sayımızdaki hakemli makalemiz Ergin Ergül’ün “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Yabancıları Ülkeden Uzaklaştırma İşlemleri Bağlamında Adil Yargılanma Hakkına İlişkin Standartları” başlıklı çalışması.
Ceza hukuku alanında ise oldukça tartışmalı konuların ele alındığı Necati Meran’ın “Mağdur ve Suça Sürüklenen Çocuklarda Algılama Yeteneğinin Tespiti” başlıklı yazısının ve Berfin Işık Yılmaz’ın “Ötenazi” başlıklı yazısının dikkatinizi çekeceğine inanıyoruz. Recep İbiş “Anayasal İktisat: 1982 Anayasasında Yer Alan Hükümler Yönüyle Bir Değerlendirme” başlıklı çalışmasında sürüp giden anayasa tartışmalarına oldukça farklı bir açıdan bakarken, Ahmet Akbaba, yine sürüncemede olan ombudsmanlık konusunu “Kamu Denetçiliği Kurumu” başlığıyla değerlendiriyor.
Uzun tutukluluk sürelerinin ve anayasa tartışmalarının baş başa gittiği bu günlerde, Avukatlık Gününü yeniden kutlar, tüm avukatlarımıza başarılı bir meslek yaşamı dileriz. (Önsöz’den)