İnsanla ilgili bütün olgu ve durumlar, aynı zamanda dil çalışmalarının da konusudur. "Bireyin seçenek ve seçim kavramlarıyla ilgili düşünce evreni, dile nasıl yansımıştır; Türkçe de seçenek ve seçim kavram alanını belirleyen dilsel birimler nelerdir; seçenek ve seçim kavramlarının, diğer kavramlarla ilişkisi nedir?" türünden soruların yanıtlarını bulmak üzere başlanılan bu çalışmanın odağını, Türkiye Türkçesinde seçenek ve seçim kavramları oluşturmaktadır.
Bu doğrultuda öncelikle Türkiye Türkçesinde seçenek ve seçim kavram alanıyla ilgili sözvarlığı üzerinde durulmuş. İkinci olarak seçenek ve seçim kavram alanının belirlenmesine doğrudan ya da dolaylı katkısı olan biçimbirimler; biçim-sözdizimsel yapılar ve anlatım kalıpları incelenmiş. Sözvarlığı, morfolojik ve sözdizimsel yapılar dışında, seçim ve seçenek kavramlarının semantik açıdan da değerlendirmesi yapılarak çokluk, karşılaştırma, gereklilik, istek, olasılık gibi farklı kavramlarla ilişkisi ele alınmış; ayrıca özne ve seçenek-seçim ilişkisi de metin odaklı olarak değerlendirilmiş.
Seçenek ve seçim kavramlarının Türkiye Türkçesinde farklı ölçütler çerçevesinde ele alındığı bu çalışmada, dil kullanıcısının seçenek ve seçim kavramlarına yönelik düşünce dünyası ve düşünüş biçiminin dile yansımaları betimleme, çözümleme ve yorumlama yoluyla anlaşılmaya çalışılmış.
(Tanıtım Bülteninden)