Bu kitaba konu olan araştırmada bıçakla işlenen suç olayları incelenmiştir. Bıçakla işlenen suç olayları bıçakla öldürmeyi, bıçakla yaralamayı, bıçakla darp etmeyi, bıçakla tehdit etmeyi, bıçakla gasp etmeyi ve kanunun yasakladığı bıçak türlerini sahiplenmeyi ve taşımayı kapsamaktadır. Bu suç türlerinin hem tüm dünyada hem de ülkemizde yaygın olduğunu gösteren bulgular mevcuttur. Bunların yaygın olması da bıçaklı eylemlere dayanan çok fazla sayıda ölüm, yaralanma, sakatlanma ve ekonomik kayıpları beraberinde getirmektedir. Bu belirgin zararlarının yanında bu suçlar mağdurlarını psikolojik olarak da etkilemektedir. Mağdurlar korku ve tehdit altında yaşadıklarından hayat kaliteleri düşmektedir. Daha kapsamlı olarak ise bu suçlar toplumda bir suç korkusu yaratarak tüm bireylerin hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu araştırma bu ciddi problemi daha iyi anlamak ve böylece daha etkili çözümler üretilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır.
Araştırma Erzurum ilinde yapılmıştır. Hem daha öndeki suç istatistiklerine göre hem de TÜİK verilerine göre Erzurum ilinde bıçakla işlenen suç olayları oranları Türkiye'nin ortalaması kadardır. Erzurum ilinde bıçakla işlenen suç olayları sayılarının çok fazla veya az olmaması Erzurum ilinde yapılan bu araştırmanın bulgularını daha değerli kılmaktadır. Bıçakla işlenen suçlar açısından Erzurum ilinin bu vasat hali bu araştırmanın bulgularını tüm Türkiye'de gerçekleşen bıçakla işlenen suç olaylarına genellenebilmesini kolaylaştırmaktadır.
Araştırmanın verileri, Erzurum ilinin merkezinde ve ilçelerinde 10 yıl içerisinde gerçekleşmiş ve polis merkezlerine iletilmiş bıçakla işlenen tüm suç olaylarının kayıtlarıdır. Araştırma süresince 3061 bıçakla işlenen suç olayı ve bu olaylarla ilişkili şüpheli, müşteki, mağdur, maktul ve bilgi sahibi niteliğinde 12776 kişi incelenmiştir. İncelemeler, belirlenmiş 80 farklı değişken üzerinden ve 80 farklı açıyla yapılmıştır.