Bilim, bir birikim ve doğal olayların anlaşılmasıyla ilgili girişim olarak ele alınabilir. Bilimsel araştırmalarda amaç, doğal olayları betimleyen, açıklayan ve yordayan kuramlar üretmek olarak adlandırılabilir. Bu amaca, görgül ve nesnel yöntemler kullanılarak ulaşılabilir. Psikososyal olayların anlaşılması ve bu olaylarla ilgili bilginin arttırılması önem taşır. Spor ve Egzersiz Psikolojisindeki ölçütler; somut sonuçlara ulaşmak ya da spor, egzersiz, sosyal veya psikolojik fonksiyonların belirli bir yönü ile ilişkili olan olayları görgül olarak incelemek amacını taşır. Bu çerçevede testlerin kullanılması Spor ve Egzersiz Psikolojisi uygulayıcılarının sporcuya nasıl bir yaklaşımla, ne şekilde bir hazırlık programı uygulanacağının belirlenmesi anlamını taşır. Bu; alandaki bilgi birikimi, test kuramlarının gelişimi gibi bilimsel araştırmaların temel noktaları ile çelişmeyecek şekilde ele alınmalıdır. Onun için de kaliteli ölçme araçlarına gereksinim duyulmaktadır.
Kitapta, bir yandan ülkemizde Spor ve Egzersiz Psikolojisi alanına özgü olarak oluşturulan testlere diğer yandan çok bilindik bir kısım ölçeklerin Türkçeye uyarlama çalışmalarına yer verilmiştir.
Bu şekli ile kitabın, Spor ve Egzersiz Psikolojisi alanında çalışan tüm akademisyen ve uygulamalı alanlarda hizmet vermeye çalışan arkadaşlarımıza yararlı olacağını umuyoruz.