1982 Anayasasında Sağlık Hakkı Cahit Baybars Kayhan  - Kitap
1982 Anayasasında

Sağlık Hakkı

1. Baskı, 
Mayıs 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
154
Barkod:
9786258092967
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
230,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Sağlık hakkı bireylerin hastalandıklarında iyileştirilmelerini sağlayan ve bireylerin sağlıklarının korunması amacıyla tanınan bir haktır. Bu amaç doğrultusunda bireylerin devletin sağlamış olduğu tıbbi bakım ve tedavi imkânlarından faydalanmaya hakları vardır. Sağlık hakkı bir sosyal hak olması dolayısıyla, sosyal devlet olduğu iddiasında olan bütün devletlerin vatandaşlarına tanımaları gereken hakların başında gelmektedir. Sağlık hakkı doktrinde sosyal haklar arasında kabul edilmektedir ancak bu hak, klasik haklar olarak adlandırılan hakların birçoğuyla da yakın ilişki içerisindedir. Öyle ki insanların birçok temel hak ve hürriyetten faydalanabilmeleri sağlıklı olmalarıyla ve sağlık hakkından gerçek anlamda yararlanabilmeleriyle mümkündür. Özellikle sağlık hakkı ile yaşam hakkı arasında sıkı bir bağ bulunmakta ve bu bağ uluslararası düzlemde de kabul edilmekte ve vurgulanmaktadır.
Çalışmamızın ilk bölümünde, sağlık kavramının ve sağlık hakkının ne anlama geldiği, sağlık hakkının insan hakları alanında nasıl konumlandığı, sağlık hakkının uluslararası alandaki tarihsel gelişimi ve uluslararası düzenlemelerde kendine nasıl yer bulduğu gibi teorik konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ise sağlık hakkının bir sosyal hak olarak ülkemizdeki tarihsel gelişimi incelenmiş ve bu hakkın 1982 Anayasası'nda nasıl düzenlendiği üzerinde çalışılmıştır. Bu bağlamda sağlık hakkının 1982 Anayasası'nda sosyal devlet anlayışına uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği ve Anayasa Mahkemesi'nin norm denetimi ve bireysel başvuru kararlarında nasıl yer aldığı konuları üzerinde durularak, sağlık hakkı konusundaki Türkiye uygulaması somutlaştırılmaya gayret edilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Sağlık Hakkının Teorik Temelleri
.
Türkiye'de Bir Sosyal Hak Olarak Sağlık Hakkının Gelişimi ve 1982 Anayasası Zemininde Sağlık Hakkının İçeriği ve Güvenceleri