Proje yöneticisi, kendi işinin dengeyi bulmak ve konuyu çeşitli paydaşlarına –ekip, sponsor, müşteri, ürün müdürleri– “satmak” olduğunu bilir. Bütünsellik, girişilen gerçekleştirme işine bütün açılarından bakabilmeyi öngörür.
Proje yöneticiliği günümüzde yükselen bir meslek. Kurumlar başka uzmanlık veya icraat alanında çalışan bir kişiyi proje müdürü tayin etmek yerine proje yönetimi alanına aşina, bu konuda deneyimli ve hatta sertifikası olan proje yönetimi uzmanlarını işe almayı tercih ediyor. Yani kurumda mevcut başka meslekten birini bu işe kaydırmak yerine, işin uzmanını bulmak artık daha yaygın.
Peki, bir projenin gerçekleşme evreleri nelerdir? Bir proje yöneticisi tam olarak ne yapar?
Daha düne kadar ülkemizde proje yöneticisine biçilen rol, her işi gören, genel amaçlı, tek adamlık gösteri oyunculuğuydu. Projesini bizzat gerçekleştiren, savunan, sunan hep oydu. Oysa proje yöneticisi için en uygun yakıştırma orkestra şefliği olabilir. Katma değeri müzisyenliğinde değil, birleştiriciliğinde ve yarattığı ahenkte aramak gerekir.
Proje yönetim danışmanı, eğitmen ve aktivist Murat Cem Mekik Zen ve Bütünsel Proje Yönetimi’nde, proje yönetiminin uluslararası standartlarda tüm evrelerini ele alırken, Ulusal Puslu Atılım Yönetimi kavramı ile alana bambaşka bir açılım da getiriyor. Bu çalışma aynı zamanda proje yöneticisini başarıya taşıyacak özelliklerin de altını çiziyor.