Öngerme ya da öngerilme, aslında bir inşaat tekniğidir. Ancak bu sözcük ülkemizde, neredeyse inşaat mühendisleri arasında bile, nedense yalnız beton ya da betonarma ile birlikte akla gelmektedir. Her ne kadar, betonun üzerinde durulmaya değer bir çekme dayanımı olmaması, öngerme uygulamasını daha çok bu malzemeye yönlendirilmişse de, bu durum "ahşap ile çelik öngermeli kullanılamaz" anlamına gelmemelidir. Bu kitapçıkta öngermenin özellikle çelik yapıya uygulanması ele alınıp sayısal örneklerle birlikte işlenerek, bu yanlış bilgilenmenin düzeltilmesine çalışılmaktadır. Çelikte, rötre ve sünme gibi olayların olmaması, öngermenin daha güvenli uygulanması sonucuna götürdüğünden, yukarıdaki sözü geçen yanlış kanı herhalde değişmelidir.
Öngerme uygulaması, özellikle çeliğin çok ucuz olmadığı piyasa koşullarında, ilginç bir ekonomi sağlayabilmektedir. Yine öngerme, köprü ve benzeri çelik taşıyıcı sistemlerin daha ucuz takviyesi olanağını da sağlamaktadır.
Kitapçık çelik yapıda öngerme kulllanılması nedenlerinin açıklanması ile başlamakta, sonra sırasıyla öngerme uygulama biçimleri, çelik yapıya öngerme uygulanmasın:r, gösterdiği özellikler, malzemeler, hesap yöntemleri, gergi kenetleri ve kılavuz düzenleri, detaylar, uyguiama örnekleri, ekonomi ve sayısal örnekler verilmektedir.
Yayının, Türkiye'deki uygulayıcıların görüş açısını genişletmesi, yazarların içten dileğidir.
T.S. ARDA ve N. YÂRDIMCI