Modelleme dolaylı olarak mühendislik tasarımının bir parçası olsa da, modelleme ile uğraşan pekçok mühendis, destekleyici varsayımların doğasını, sağlamasını ve etkilerini bilinçsiz bir şekilde göz önüne almaktadır. Bu kitap, modellemenin geoteknik mühendisliği alanının her kesiminde bulunduğunu ortaya koymak amacıyla, tipik lisans müfredatının bir kısmını oluşturan bazı modelleri sunarak başlamaktadır. Sonra, geoteknik modellemeye katkı koyan zemin davranışının bazı özelliklerinin tanımlanması gelmektedir.
Öğe modellemesi, sayısal modelleme, fiziksel modelleme, merkezkaç modellemesi ve teorik modelleme kitapta ayrı bölümler halinde ele alınmış; son bölüm ise, zemin–yapı etkileşimi problemlerine uygulanan modelleme örneklerine ayrılmıştır. Bölümlerde, okuyucuya modellemenin farklı bakış açıları ile ilgili bir terminolojinin sunumu ve sadece bazı uzmanlık kitaplarında bulunabilen ayrıntılı analizlere doğru bir yönlendirmenin yapılması amaçlanmıştır.
Kitap, M düzeyindeki (mühendislik lisans son sınıf ve lisansüstü) öğrencilere verilen derslerden derlenmiştir. Okuyucunun, temel zemin mekaniği ve geoteknik tasarımdaki geleneksel yöntemlerle aşina olduğu varsayılmıştır. Kitabın ayrıca, sayısal veya fiziksel geoteknik modellemede uzmanlaşmaya çalışan profesyonel mühendisler için de yararlı olacağı düşünülmektedir.
David Muir Wood 1995 yılından beri Bristol Ünivesitesi'nde inşaat mühendisliği profesörü olarak çalışmakta ve Bristol'daki Jeomekanik Araştırma Grubu'nu yönetmektedir. Bu kitap, 1995–96 yıllarında yazarın Royal Society Industry Fellowship'den araştırma desteği aldığı sırada kaleme alınmıştır.