Medeni Usul Hukuku Prof. Dr. Ramazan Arslan, Prof. Dr. Ejder Yılmaz, Prof. Dr. Sema Taşpınar Ayvaz, Doç. Dr. Emel Hanağası  - Kitap
9. Baskı, 
Kasım 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
868
Barkod:
9786050517026
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
600,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu kitap, hukuk fakültesi öğrencilerinin medenî usul hukuku dersinde başvurabilecekleri, uygulamacıların da medenî usul hukukuna ilişkin temel bilgilere ulaşabilecekleri kaynak olması amacı ile hazırlanmıştır.
Kitapta, medenî usul hukukumuzun ana kaynağı olan ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK)'nun yaptığı düzenlemeler ve koyduğu kurallar, on yılı aşkın uygulama sonuçları ile bu dönemde açıklanan bilimsel görüşlerde dikkate alınarak açıklanmış ve değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, hak arama özgürlüğü ve yaşama geçirilmesi, hâkimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargılamaya hâkim olan ilkeler gibi temel konulara geniş yer verilmiştir. 6100 sayılı Kanun, yürürlüğe girmesinden sonra, çeşitli tarihlerde çıkan kanunlarla değiştirilmiştir. Özellikle, 22.07.2020 gün ve 7251 sayılı "Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile HMK'nun 45 maddesi değiştirilmiş ve HMK'na iki yeni madde (183/A; 305/A) eklenmiştir.
Kitapta, medenî usul hukukuna ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları, Yargıtay içtihadı birleştirme kararları ve çok sınırlı sayıda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile daire kararları, ilgili oldukları konular hakkında yapılan açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca, özellikle öğrencilerin bazı açıklamaları daha iyi anlaya¬bilmesi için, Kitaptaki örneklerin bir kısmı Yargıtay kararlarından alınmıştır. Aynı düşünce doğrultusunda Yargıtay ile ortak görüşlerimiz arasında farklılık bulunan durumlarda, kişisel görüşümüz yanında Yargıtay'ın görüşü de belirtilmiştir.
Bölge Adliye (istinaf) Mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde göreve başlamıştır. HMK Geçici Madde 3 hükmü gereğince, uzun bir süre daha uygulanması gerekecek olan, HUMK'nun 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ilâ 444. madde hükümlerine de Kitapta yer verilmiş; bu hükümlere ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Kitapta, özel görevli hukuk mahkemelerinin kuruluş ve görevleri ile bu mahkemelerce HMK hükümleri yanında uygulanan usul kuralları da açıklanmıştır. Ayrıca, hâkimlerin hukuki sorumluluğu, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk ve iç tahkim konuları da yeterince ele alınıp incelenmiştir.
Bu baskıda da Kitap tamamen gözden geçirilmiş; ilgili mevzuattaki değişiklikler işlenmiştir
Kitabın Konu Başlıkları
.
Genel Hükümler
.
Mahkemelerin Görev ve Yetkisi
.
Dava
.
Yargılama (Ön İnceleme ve Tahkikat)
.
İspat ve Deliller
.
Takdiri Deliller
.
Yargılama ve Hüküm
.
Davada Özel Durumlar
.
Davaya Son Veren Taraf İşlemleri
.
Geçici Hukuki Korumalar
.
Kanun Yolları
.
Kesin Hüküm ve Yabancı Mahkeme Kararlarının Tenfizi ile Tanınması
.
Yargılama Harçları, Giderleri ve Adli Yardım
.
Basit Yargılama Usulü ve Çekişmesiz Yargı
.
Özel Görevli Mahkemeler
.
Diğer Uyuşmazlık Çözüm Yolları
.
Bireysel Başvuru Yolları
Kitapla İlgili Kategoriler