Hukuk ve Edebiyat dersi, öğrencilerin sadece edebiyat kanalıyla hukuki sorunların değerlendirilmesini gördükleri bir alan değildir. Onları ders sayesinde edebiyatçıların hayatları, özgürlüklerin önemi, demokrasi anlayışının zaman içinde farklılaşması, insan hakları, iş ve işveren ilişkileri, çalışma koşulları, yönetenler ve yönetilenler ilişkisi, medyanın kişilik haklarını hızla potasında eritme gücünü de yakından görme ve değerlendirme fırsatı bulurlar. Bu da öğrencinin mesleki ve hukuki kimliği üzerinde etkili olur.
Gogol, Dostoyevski, Shakespeare, Emile Zola, Kafka, Harper Lee, Victor Hugo, Charles Dickens, George Orwell, Heinrich Böll gibi yazarları tanımak ve insana, insan davranışına, insan haklarına, hukuki değerlerin benimsenmesi yolunda harcadıkları çabaya tanık olmak önemlidir.
Ayrıca kitaplarda sözü edilen hukuki ilişkilerin insan haklarını çeşitli biçimlerde yok ettiği durumlar, ayrımcılığa karşı gösterilen yoğun duyarlılık, haksız yere itham edilenlerin içine düştükleri toplumsal açmazların vurgulanış şekli, gençlerin gerçek bir hukuki kimlik edinmeleri anlamında önemlidir. Bu nedenle eserleri olduğu kadar, yazarların yaşam öyküleri, mücadeleleri, özgürlük savaşımları, hukuki konulardaki ince duyarlılıkları da kitap da aktarılmıştır.