Roma Hukuku, hukuk öğrencisi için varlığı zorunlu bir formasyon dersidir; çağdaş eğitime kaynak olma ve dogmadan uzak beşeri hukuk anlayışının kavratılmasına ilişkin önemli bir işlevi yerine getirir. Roma Hukuku, laik modern hukukla kanunlarımızın arasındaki neden-sonuç bağını kurar. Bu nedenle Roma Hukuku hukuk eğitiminde teferruat değil, mütemmim cüzdür. Sıradan bir hukuk tarihi konusu olmayan Roma Hukuku, prensipleri Kara Avrupası hukuk sisteminin kanunlarında yer alan hukuktur.
Hukuk Fakültelerinde Roma Hukuku eğitimiyle, özel hukuk alanının en önemli parçasını oluşturan Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Eşya Hukuku, Medeni Usul Hukuku, İcra İflas Hukukuna ilişkin alt yapısı hazırlanmakta; bu ders ile Medeni Kanun ve Borçlar Kanununda yer alan kurum, kural ve ilkelerin anlam, amaç ve gerekçeleri öğretilmektedir. Hukukun "genel geçer" olmadığı, belli temeller üzerine oturduğu ve bununda aklın gereği kurallar olması gerektiğini, ileride yasa koyucu olarak da görev yapacak hukukçuların bilmesi zorunludur.
Roma Hukukunun kaynaklık ettiği ve büyük oranda özel hukuklarını etkilediği kara Avrupası ülkelerinde de benzerleri olan bu çalışma, aynı zamanda öğrencilerin derslerde öğrendikleri konuların hızlı tekrar edilebilmesine yönelik hazırlanmıştır. Bu nedenle ayrıntıdan kaçınılmış ve mümkün olduğu kadar açık ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
(Önsözden)