Bu çalışmanın asıl konusu; Anadolu Hıristiyan İkonografisini okuyucunun hizmetine sunmaktır. İkonalarda işlenen konuların daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla, ilk bölümlerde klasik anlayışa pekte uymayan bir şekilde Hıristiyanlık dini, kamuoyunca fazlaca bilinmeyen yönleri ile ezoterik anlayışa da yer verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Son yıllarda Hıristiyan dünyasında fırtınalar koparan ve Vatikan’ın ısrarla karşı çıktığı İsa peygamberin bilinmeyen yönleri, eserin kolay anlaşılması ve okuyucuya net bir fikir vermesi amacıyla ele alınma gereği duyulmuş, yorumu ise okuyucuya bırakılmıştır. Diğer bölümlerde, Bizans Ortodoks inancında İkonaların yeri ve önemi incelenmiştir. Son bölümlerde ise, Anadolu topraklarında doğup yine bu topraklarda yok olan ve Bizans olarak bilinen Hristiyan Roma Uygarlığı’nın Anadolu’daki temel ikonografik eserleri ile daha az sayıdaki Gürcü – Ermeni ikonografisi açıklanmaya çalışılmıştır.
Konu ile ilgili toplumun değişik kesimleri; başta turizmciler ve kültür turizmine ilgi duyan kesim ile çeşitli meslek grupları, semavi olarak kabul edilen Hıristiyanlığı ve yaşadığı coğrafyadaki kültürel mirasını, incilin bakış açısından bağımsız olarak daha yakından tanıma gereği duyduğu genel bir gözlemdir. Türkiye’ye gelen turist gruplarının önemli bir bölümü, kültür turları kapsamında, tarihi yerleri ziyaret etmektedir. Bu gruplara eşlik eden turist rehberleri Anadolu ikonografisini İstanbul’da, Trabzon’da, Nevşehir’de, Van’da, Kars’ta ve daha birçok sit alanı, müze ve çeşitli antik kentlerde, gruplarına değişik kaynakların değişik bakış açıları ile anlatmaya çalışmaktadırlar. Bu eserin temel amaçlarından bir diğeride; Anadolu Hıristiyan ikonografisini tek bir kaynakta toplayabilmektir.
Ayrıca TUREB’in düzenleyeceği rehberlik kursları ile çeşitli üniversitelerin turizm rehberliği eğitimi veren bölümlerinde Bizans Tarihi, Bizans Sanatı ve İkonografisi veya benzer isimler altında okutulan derslere, bunun yanı sıra mesleğe yeni başlayan genç rehberlere, rehber adaylarına, konunun meraklılarına bir kaynak oluşturmasına çalışılmıştır.