TAKVİYE EDİCİ GIDA KAVRAMI, SORUNLAR, KAMU DÜZENİ AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA VE İLGİLİ MEVZUAT
I. TAKVİYE EDİCİ GIDANIN GELİŞİMİ VE TANIMI
26
A. Takviye Edici Gıdanın Gelişimi
26
B. Takviye Edici Gıdanın Tanımlanması
28
1. Ulusal Mevzuatta Tanımı
29
2. Avrupa Birliği’nde Yapılan Tanım
30
3. Amerika Birleşik Devletleri Mevzuatındaki Tanımı
32
II. TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA
33
A. Uluslararası Belgelerde Gıda Hakkı
33
B. Ulusal Düzenleme Açısından Gıda Hakkı
38
III. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN BAZI ÜRÜNLERDEN FARKI
39
A. Beşerî Tıbbi Ürün (İlaç)
39
B. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün
44
C. Özel Tıbbî Amaçlı Diyet Gıda
47
D. Bitkisel İlaç / Bitkisel Tıbbi Ürün
49
IV. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN ÜRETİMİ VE SINIFLANDIRILMASI
50
A. Takviye Edici Gıdaların Üretimi
50
B. Takviye Edici Gıdaların Sınıflandırılması
50
3. Bitkisel Takviyeler
54
V. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN KULLANIM AMAÇLARI VE PİYASASI
56
A. Takviye Edici Gıdaların Kullanım Amacı
56
B. Takviye Edici Gıda Piyasası
58
VI. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR
60
A. Ürün Kaynaklı Sorunlar
60
B. Düzenleme ve Yetkili Merci Sorunu
64
VII. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER
73
a. 560 sayılı KHK (Mülga)
77
b. 5179 sayılı Kanun (Mülga)
78
a. Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik
85
b. Takviye Edicı ̇Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya
Arzına İlişkin Yönetmelik
86
c. Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik
87
d. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
e. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
f. Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı
4. Tebliğ ve Talimatlar
92
a. Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği
93
b. Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı
93
B. Avrupa Birliği Mevzuatı
94
VIII. İDARE HUKUKU AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA
97
A. Kamu Düzeni Açısından Takviye Edici Gıda
98
1. Kamu Düzeni Kavramı ve Genel Sağlık Unsuru
98
2. Genel Sağlık ve Takviye Edici Gıdalar
105
B. Kolluk Açısından Takviye Edici Gıdalar
106
b. Genel ve Özel İdari Kolluk
110
c. Özel İdari Kolluk Olarak Gıda Kolluğu
112
a. Genel İdari Kolluk Makamları
117
b. Özel İdari Kolluk Makamları
117
c. Kolluk Makamlarının Münasebetleri
118
d. Kolluk Yetkisinin Özel Hukuk Kişilerine Devri
120
3. Kolluk İşlem ve Eylemleri
124
a. Düzenleyici İşlemler
126
C. Kolluğun Kamu Hizmetinden Farkı Ve Yansımaları
130
1. Genel Olarak Kolluk ve Kamu Hizmeti Farkı
130
2. Genel Sağlık Unsuru ile Sağlık Kamu Hizmeti Farkı
134
AVRUPA BİRLİĞİ VE ALMANYA’DA TAKVİYE EDİCİ GIDA PİYASASININ DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİ
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ DÜZEYİNDE
1. Sağlığın Yüksek Düzeyde Korunması Amacı
143
2. İç Pazarın Oluşturulması ve Kamu Sağlığı
145
B. Avrupa Gıda Düzenlemeleri
155
1. Yeşil Kitap (Grünbuch)
158
2. Gıda Güvenliğine İlişkin Beyaz Kitap
160
3. 178/2002/EC sayılı AB Tüzüğü
163
4. 2002/46/EC sayılı AB Direktifi
169
5. 1169/2011/EC sayılı Gıda Bilgi Tüzüğü
173
6. 2015/2283 (EU) sayılı Yeni Gıdalar Hakkında Tüzük
179
7. 2017/625 (EU) sayılı Kontrol Tüzüğü
181
C. Avrupa Gıda Güvenliği İlkeleri
187
1. Risk Analizi İlkesi (Risikoanalyse)
189
2. İhtiyatlılık İlkesi (Vorsorgeprinzip)
192
3. Şeffaflık İlkesi (Grundsätze der Transparenz)
197
4. İzlenebilirlik (Rückverfolgbarkeit)
199
D. Avrupa Gıda Güvenliği Otoriteleri
200
1. Avrupa Komisyonu (European Commission/ EC)
200
2. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority/
Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit/ EFSA)
203
E. Gıda ve Yem Hızlı Alarm/Uyarı Sistemi (Rapid Alert System for Food
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA ALMANYA’NIN DÜZENLEME VE
A. Ulusal Yasal Düzenlemeler
217
1. Gıda Maddeleri, Emtia ve Yem Kanunu (Lebensmittel–
Bedarfsgegenstände– und Futtermittelgesetzbuch/ LFGB)
218
2. Gıda Takviyeleri Yönetmeliği (Verordnung über
Nahrungsergänzungsmittel/ NemV)
226
B. İdari Denetime Yetkili Organlar
234
1. Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı
237
2. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Ofisi
240
3. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü/ Bundesinstitut für
Risikobewertung (BfR)
248
4. Tüketicinin Korunmasına İlişkin Eyaletler Çalışma Grubu
254
5. Gıda Çalışma Grupları
256
C. Almanya’da Ürünlerin Sınıflandırılması
258
TÜRKİYE’DE TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ, ONAY USULÜ VE İDARİ DENETİM
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE ONAY USULÜ
263
B. Onayın Hukuki Niteliği
266
C. Takviye Edici Gıda Onayı
271
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YETKİLİ MERCİLER
289
1. Tarım ve Orman Bakanlığı
290
a. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Teşkilatı
292
i. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
293
ii. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
294
b. Tarım ve Orman Bakanlığı Taşra Teşkilatı
295
i. Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri
296
ii. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü
iii. Bakanlık İl Müdürlükleri
298
c. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu
301
d. Takviye Edici Gıda Komisyonu
302
a. Ulusal Beslenme Konseyi
307
b. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu
308
B. Mahalli İdare Birimi Olarak Belediyeler
309
III. GIDA GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN İDARİ DENETİMİ
2. Gıda Güvenliği İlkelerinin Sağlanması
317
3. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yetki ve Sorumlulukları
325
4. Kontrol Yetkisinin Kısmen/Tamamen Devri
327
6. Resmi Kontrollerde Laboratuvarlar
334
7. İhracat ve İthalatta Resmi Kontroller
339
3. Toplatma Yaptırımı
350
4. El Koyma Yaptırımı
352
5. Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Yaptırımı
352
6. Faaliyeti Durdurma
355
7. Onayın Geçici Olarak Askıya Alınması, İptali ve Kayıt İşleminin
8. İmha Etme/ Ettirme
356
9. İdari Yaptırım Kararlarına İtiraz
356
a. İdari Başvuru Yolu
358
b. Yargısal Denetim Yolu
361
SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER
365