Risale–i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi) Adem Öger, Recep Tek  - Kitap

Risale–i Aşfezlik

(Aşçılık Risalesi)

Adem Öger, (Editör)Recep Tek (Editör)

1. Baskı, 
Aralık 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x21
Sayfa:
162
Barkod:
9786053444688
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Uygur Türklerinin Çağatay Türkçesiyle divan, mesnevi, tezkire ve risale gibi türlerde çok sayıda eser verdikleri bilinmektedir. Bu eserler içinde yaygınlığı ve sayısıyla en çok dikkat çeken ise geleneksel meslekleri konu alan risalelerdir. Yapılan araştırmalarda Uygurlara ait geleneksel meslekleri konu alan çalışmaların daha çok Çin ve Japonya'da yapıldığı görülmektedir. Bu eserlerin Türk kültür tarihi ve Çağatay Türkçesi araştırmalarında önemli veriler sunacağı dikkate alınarak Çağatay Türkçesiyle Yazılan ve Geleneksel Meslekleri Konu Alan Risalelerin Araştırılması, İncelenmesi ve Yayımlanması başlığını taşıyan bir proje hazırlanmıştır. Proje kapsamında, geleneksel meslekleri konu alan risaleler, mesleğin ortaya çıkısı ve icrası, yaratım ve aktarım süreçleri, risalelerin içerik ve işlev özellikleri gibi açılardan incelenmiştir. "Risâle-i Aşfezlik (Aşçılık Risalesi)" adlı bu çalışma, söz konusu projenin beşinci eseridir.
Risale-i Aşfezlik başlığını taşıyan aşçılık risalesi, aşçılık mesleğinin doğuşu, ilk piri ve geçmiş pirleri, mesleğin ehemmiyeti, meslek erbaplarının dikkat etmesi gereken hususlar, meslek risalesinin önemi, mesleğe dair iş ve işlemler gerçekleştirilirken okunacak ayet ve dualar, mesleğin farzları, vacipleri, sünnetleri ve mubahları, tekbir getirmenin farz olduğu durumlar, kural ve kaidelere riayet eden ve etmeyen usta ve çırakların halleri hakkında bilgilerin ver aldığı bir eserdir.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Geleneksel Meslek Kavramı Üzerine
.
Uygurlarda Risalecilik Geleneği ve Risalelerin Özellikleri
.
Türklerde Mutfak Kültürü ve Aşçılık
.
Risâle–i Aşfezlik ve Özellikleri
.
Transkripsiyonlu Metin
Yorumlar