Beslenme ve Diyetetik camiasının duayeni, değerli hocamız Prof. Dr. Ayşe Baysal, kendi el yazısı ile kaleme aldığı yaşam öyküsünü getirip, yüzünde tatlı bir gülümsemeyle "bana yardımcı olabilir misin" dediği günün üzerinden yirmi bir yıl geçti, inanamıyorum. Bugün, "Silbiçli Beşik" adını verdiğimiz örnek yaşam öyküsünün üçüncü baskısı için bu önsözü yazarken çok heyecanlı ve çok buruk olduğumu bilmenizi istiyorum. Hocamla elli üç yıl birlikte çalıştım. Kitabın ilk baskısı 2011'de yapıldı. Bir solukta tükendi. Sonraki yıllarda kendisiyle röportajlar, söyleşiler yapıldı. Bunlardan Star gazetesi Pazar ekinde İnci Döndaş tarafından yapılan "Ben beslenmeyi anlattım, akıllarda mercimek kaldı" başlıklı bir söyleşiye (Ek 2'de yer alan) yer verilerek 2015 yılında kitabın ikinci baskısı gerçekleştirildi. O söyleşide hocamız; yeterli, dengeli ve sağlıklı (YDS) beslenme için çok önemli noktalar dile getirmişti.
Bu yıl Dünya, 2020 yılı Mart ayında başlayan Covid-19 pandemisi nedeniyle özellikle virütik enfeksiyonlarla mücadelede, bedenin YDS beslenme yönünden çok donanımlı olması gerektiğini kötü bir deneyimle öğrendi. İnsanlara YDS beslenme için hizmet veren tek meslek mensubu diyetisyenlerin, hocamız gibi köy koşullarını çok iyi bilen, Köy Enstitüsü'nde okumuş, çağdaş eğitimin önemini iliklerine kadar yaşamış ve beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve doktorasını Amerika gibi bu mesleğin öncüsü bir ülkede üstün başarıyla tamamlamış bir kişi olarak bölümümüzde görev yapması camiamızın en büyük şansı olmuştur. Hocamız, toplumu bilinçlendirmek adına YDS beslenmeyi öğretmek için çok büyük çabalar göstermiştir. Kitabın bu anlamda çok iyi bir örnek olduğu görülecektir. Kitap içinde bu yaşam biçimine ilişkin ipuçlarını da göreceksiniz.