Karinelerle ispatta ortaya çıkan sorunlara cevap verebilmek adına, karinelerle ilgili olan ispat hukukunun bazı temel kavramları da önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada ilk bölümünde karinelerle ilgili olan ispat, ispatın konusu, ispat türleri ve ispat yükü gibi ispat hukukunun bazı önemli kavramları üzerinde de durulmaya çalışılmıştır. Yine aynı bölümde karine kavramı, karinenin tarihi gelişimi ve karine çeşitleri ele alınmaktadır
İkinci bölümde kanuni karineler, kanuni karinelerin amacı, benzer kavramlardan farkı, kanuni karinelerin tasnifi ele alınmaktadır. Bu bölümde özellikle kanuni karinelerin tasnifi kapsamında kanuni karineler, konusuna göre ve aksinin ispat edilip edilememesine göre bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Buna göre aksi ispat edilebilen olay karineleri, aksi ispat edilebilen hak karineleri ve aksi ispat edilemeyen (kesin) karineler ayrımı yapılmakta ve bunların ispat hukuku bakımından çok önemli olan hukuki niteliği ele alınmaktadır.
Çalışmanın üçüncü bölümünde fiili karineler, fiili karinelerin hukuki niteliği ve fiili karinelerin benzer kavramlardan farkı ortaya konulmaktadır. Özellikle, fiili karinelerin ispat yükünü değiştirip değiştirmediği ve fiili karinelerin hakimin delilleri takdiriyle ilgisi, yargı kararları da dikkate alınarak incelenmektedir.
Dördüncü bölümde ise, gerek kanuni karinelere gerekse fiili karinelere dayanılması halinde karineye dayanan tarafın iddia ve ispat yükü, karine aleyhine olan tarafın iddia ve ispat yükü, hakimin delilleri takdiri ve hukuk kuralını uygulaması, karinelerin karşı ispatı ve aksini ispat faaliyetinin nasıl yapıldığı ortaya konulmaktadır.
Sonuç bölümünde ise, çalışmamızda tespit ettiğimiz ve ulaştığımız sonuçlara yer verilmektedir.