Geçmişte insanlar üzerinde yapılmış kontrolsüz araştırmalar, insan hakkı ihlallerine yol açan acı tecrübeleri de beraberinde getirmiştir. Bu nedenle araştırmaların sıkı şartlara bağlanmasına yönelik yasal düzenlemelere gereksinim duyulmuştur. Klinik araştırmalara katılan gönüllü bireyin haklarının ihlalleri ile gönüllüde oluşacak zararların önlenmesi için özerklikle donatılmış aydınlatılmış onamın öncelikle gerekliliği ve olabildiğince standardize edilmiş bir form oluşturulması gereği kaçınılmaz olmuştur.
Kitapta, klinik araştırmada yer alan kurum ve kuruluşlar ile ilgili genel bilgilere ve sorumluluk konusuna değinilmiş, etik kurullarının görev ve yetkilerine değinilmiş, klinik araştırmanın ne olduğuna, klinik araştırmayla ilgili kavramlara, klinik araştırmanın tarihsel gelişim sürecine, araştırmaya katılan gönüllü gruplarına, hukuki düzenlemeler ve sorumluluk konusuna, aydınlatılmış onam sürecini anlama ve yorumlamaya, çalışmalara özel standartlaştırılmış aydınlatılmış onam kılavuzlarının araştırma sürecine ne şekilde yansıtılması gerektiği konusuna özellikle önem verilmiştir.
Kitap, klinik araştırmaların tıp hukuku ve etiğine uygun şekilde yürütülmesinde araştırmacılara rehberlik edeceği gibi, sağlık hizmet sunucuları ve hukukçular için de önemli bir kaynak niteliğindedir.