Parlak bir lideri sıradan bir liderden ayıran nedir?
Roger Martin, parlak liderlerin bütünleyici düşünme becerisiyle nasıl sivrildiklerini anlatıyor. Bütünleyici düşünmek, aynı konuya ters açılardan bakabilmeyi, birbiriyle çatışan iki fikri aynı anda akılda tutabilmeyi ve daha sonra ikisinin de olumlu yönlerini geliştiren bir sentez yaratabilmeyi içerir.
Geleneksel liderler yönetsel kararlar alırken belli temalar üzerine yoğunlaşır, konuyu parçalara böler ve her bir parça üzerinde tek tek dururlar. Böylece onlara en iyi görünen alternatifi seçerler.
Fakat gerçekten başarılı liderler, 'o ya da bu' türü kararlarla yetinmezler. O anda aşikâr olmayan etkenlerin peşine düşer, değişkenler arasında doğrusal olmayan ilişkileri arar ve problemi bir bütün olarak görürler. Çatışan fikirler arasında uzlaşmalar yaratıp, yenilikçi çözümler üretebilirler.
'O ya da bu' ikilemiyle herkes başa çıkabilir. Önemli olan, ters açıdan bakıp, kimsenin aklına gelmeyen üçüncü seçeneği bulabilmektir.
Roger Martin, Ters Açı'da, iş dünyasının önde gelen liderlerinden canlı örneklerle, bütünleyici düşünme becerisini edinmenin yollarını açıklıyor.