Dergimizin yayın serüveninde, yedinci sayımızla karşınızdayız.
Bu sayıda, hakem incelemesinden geçmiş toplam yedi makaleye yer verilmiştir. Ayrıca bu sayıda, (iki) çeviri çalışması, bir karar ve kitap incelemesiyle güncel mahkeme kararların yer aldığı bölümlerimiz bulunmaktadır.
"Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkanlık Sistemi ve Bu Sistemin Türkiye'de Uygulanabilirliği" konulu ilk hakemli makalede, Dr. Ufuk Yeşil, ülkemizde son zamanların en hararetli konularından birine dair "karşılaştırmalı hukuk" penceresinden akademik düzlemde katkılar sunuyor. Yazının ilgiyle okunacağını düşünmekteyiz.
İkinci makalede, "Elektronik İmza Kanunu'nda Düzenlenen Bilişim Suçları" konusunu ele alan Dr. Yusuf Başlar, ilgili kanunun 16. maddesinde düzenlenen "İmza Oluşturma Verilerinin İzinsiz Kullanımı" suçunu ve 17. maddede düzenlenen "Elektronik Sertifikalarda Sahtekârlık" suçunu ceza hukuku perspektifinden detaylı şekilde irdelemektedir.
Fakültemiz öğretim üyelerinden ve aynı zamanda Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'nin (MSG) genel sekreterlik görevini yürüten, Dr. Barış Şensoy, "Toplu Hak Yönetimi Çerçevesinde Musiki Alanındaki Meslek Birliklerinin Lisanslama Uygulamaları ve Ortaya Çıkan Sorunlar Üzerine Bazı Düşünceler" başlığı altında kaleme aldığı eserini, içinde uzun yıllardır uğraş verdiği meslek birliğinde de edindiği tecrübelerle zenginleştirerek okuyucuya sunmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi'nde Mali Hukuk alanında akademik çalışmalarını sürdüren Dr. Derya Yayman, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde yıllardır ilgiyle takip edilen bir konu kapsamında sayımıza katkı sunuyor. "Enerji Üzerinden Alınan Vergilerin Uygulaması" isimli çalışmada enerji vergilerinin niteliği, bunların OECD ve AB ülkelerinde ne surette uygulandığı ve ülkemizdeki mevcut uygulamalar incelenmektedir.
"İbra Sözleşmesinin Konusunun ve Kapsamının Sınırları" başlıklı çalışmasında, Dr. Emre Cumalıoğlu, borcu sona erdiren bir sebep olarak ibra sözleşmesinin borç ilişkisine etkisi, ana borç ile birlikte sona erecek fer'i borçlar ve özellikle aşkın zarar ve gecikme tazminatı ile ibra sözleşmesi arasındaki ilişkiler konularına yer vermektedir.
Dr. Ebru Karademir, "Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizinde Yabancılık Unsuru" konusunu ele almaktadır. Bilindiği gibi, hakem kararlarının yerli olup olmadığı hakkındaki tartışmalar, bunların tenfizinin gerekip gerekmediğini saptamak açısından önem arz eder. Bu çalışmada yabancı hakem kararı kavramı, bunun tespit edilmesi, uluslararası mevzuat, doktrin ve yargı kararları eşliğinde titiz şekilde ele alınmaktadır.
Gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin etik, dini ve feminist yaklaşımların incelendiği "A Discussion of The Impact of Laws of Abortion" başlığıyla kaleme alınan çalışma, Neslihan Ö. Güner imzasını taşımaktadır.
Arş. Gör. M. Yiğit Bezci, Frank Meyer'in kaleme aldığı ve müsadere edilen malvarlığı değerlerinin sivil toplum yararına kullanılmasını irdeleyen bir makalenin çevirisiyle; Arş. Gör. Kerem Öz ise, Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin "Franchise Sözleşmesi" kapsamında verdiği bir kararın çevirisiyle yedinci sayıya katkı sağlıyorlar.
Bu sayıda son olarak, Arş. Gör. Demet Belverenli'ye ait bir Yargıtay kararı incelemesine ve vergi cennetleri üzerine Dr. Gabriel Zucman'ın kaleme aldığı kitap üzerine Dr. Zübeyr Yıldırım'ın yazdığı incelemeye yer verilmiştir.
Dergimizin tüm hukuk camiasına faydalı olması dileğiyle…